kiállítás

2020.10.20. 18:00

Mi magunk alatt (is) vágjuk a fát

Az ember hatása a klímaváltozásra már a kőkorban elkezdődött – hívja fel figyelmünket a miskolci kiállítás.

Kiss Daniel

Forrás: ÉM

Csütörtökön megnyílt A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől a sivatagig című kiállítás a Miskolci Galéria Rákóczi-házában. A kilencedik állomásán járó vándorkiállítás az ember és a természet kapcsolatát hivatott bemutatni legelső eszközeink történetén keresztül.

Üzenet az embernek

Az első kőbaltával az első fát kivágva indultunk el a fejlődés útján, ennek a végén pedig meg kell kérdeznünk magunktól: fákat fogunk ültetni, vagy erdőirtással a sivatagokat gyarapítjuk? – ezt az üzenetet hordozza az Európa-szerte több mint tíz intézményből, magángyűjtőtől beszerzett lelet, melyek növényi képekkel díszített molinóerdőben tekinthetők meg.

Kőzetek és fafajták

A látogatók megismerhetik a kőkori ember számára rendelkezésre állt kőzeteket, fafajtákat, azok legkülönfélébb felhasználási módjait. A csiszolt eszközök előtti pattintott kövektől kezdve a fémből készült tárgyakig nyomon követhető az emberi kultúra, új-guineai kép- és film­anyaggal illusztrálva, mely az 1980-as években készült, ezzel is jelezve, hogy az ősi mesterségeket korunkig űzik.

A kiállítást fogadó városként Miskolc azért is különleges szerepet kaphatott, mivel szép számmal kerültek elő erről a környékről is kőkori leletek. Köztük a kiállítás anyagában is megemlített három pattintott kőeszköz, melyek Bársony János miskolci tiszti ügyész háza alapozásakor, csaknem 130 éve kerültek elő. Az ebből Herman Ottó által 1893-ban megírt tanulmány bizonyította be elsőként, hogy a jégkorban jelen volt az ember a Kárpát-medencében.

Végső tanulság

A kőkori és ezzel párhuzamosan a mai ember hatása környezetére kiemelt jelentőséggel bír a kiállítás üzenetében. Tanulságként levonható, Antoni Judit, a kiállítást megnyitó régész, kurátor szavaival élve: magunk alatt vágjuk a fát.

A kiállítás 2021. február 7-ig tekinthető meg a Rákóczi-házban.

(A borítóképen: Nyomon követhető az emberi kultúra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában