Ízvilág

2020.10.12. 07:30

Facsarjunk és préseljünk

A frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek jótékony hatással vannak szervezetünkre.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A zöldségeket, gyümölcsöket számtalan módon fogyaszthatjuk, az év bármely szakában. Az elkövetkezendőkben a préselt változatok kerülnek reflektorfénybe, hiszen a gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztásával megszabadulhatunk a felgyülemlett salakanyagoktól, fogyasztásukkal sok vitamint és sejtvédő anyagot juttathatunk be szervezetünkbe.

Fontos tudnivalók

Azonban a levek hatékonyságának maximumát akkor érhetjük el, ha friss alapanyagokkal dolgozunk. A dobozos, üveges lé biológiai értéke egy napon sem említhető a friss préseléssel. Az értékes enzimek, vitaminok egy nagyobb része már a lé kinyerését követő harminc-negyven percben lebomlik. Fogyasztását préselés után, lassú tempóban, nyállal jól összekeverve, étkezés előtt vagy két étkezés között javasolt. Aki nem léböjtöt tart, ne szűrje át a zöldség- és gyümölcslevet, hiszen az értékes alkotóelemek szűrés során is elveszhetnek. A gyümölcslé előállításának két népszerű eszköze van, ez nem más, mint a gyümölcscentrifuga, illetve a gyümölcsprés. Kutatási eredmények igazolják, hogy a centrifugázás közben, gyors fordulatszáma miatt a zöldségekben, gyümölcsökben található enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy. Ezért a préseléssel kinyert lé sokkal hatásosabbnak bizonyul. Narancslé esetében üveg- vagy porcelánfacsarót alkalmazzunk, elektromos párja nyomóhatást fejt ki a héjra, emiatt az aromás savak, a felületeken lévő vegyszerek is belekerülhetnek az egyébként egészséges lébe.

Multivitamin-ital

Hozzávalók (fél literhez):

1 kg sárgarépa

3 alma

2 őszibarack

2 narancs

2 citrom

2 evőkanál méz

Elkészítés:

A sárgarépát kis karikákra vágjuk fel tisztítás után. Az almát, az őszibarackot szintén hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, daraboljuk, majd rakjuk egy edénybe, annyi vízzel felöntve, ami ellepi, és kis lángon 20 percig főzzük. Ha megfőtt, arra alkalmas eszközzel pürésítsük, majd ha elérte a kívánt hőfokot, ízesítsük mézzel, facsarjunk hozzá citrom- és narancslevet, ha pedig túl sűrű, hígíthatjuk vízzel a végeredményt. A gyümölcslét tároljuk hűvös helyen, jól zárható üvegben. Elfogyasztását mindenképp javasolják néhány napon belül. Ami pedig a zöldségleveket illeti, bár első kóstolásra talán nem annyira finomak, mint gyümölcsös társaik, mégis legalább annyira egészségesek.


Piroska

Hozzávalók:

2-3 db sárgarépa

3-4 db paradicsom

2 db piros pritamin paprika

A délutáni fáradság remek felfrissítője ez az ital. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ráadásul a paprika oldja a stresszt.


Bíborban az erő

Hozzávalók:

3-4 friss cékla

2-3 sárgarépa

friss koriander

A cékla gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és antioxidáns hatású, emellett jó kalcium-, kálium-, mangán- és vasforrás. A koriandert emésztési panaszok enyhítésére is alkalmazzák.

(A borítóképen: A turmixgép a gyümölcslékészítés fontos eszköze)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában