2020.10.25. 18:00
Az őszi esték csemegéje a forró sült gesztenye
A sütés előtt be kell áztatni a sütésre szánt gesztenyét.
Forrás: Shutterstock/illusztráció
Az ősz és a tél elengedhetetlen hangulati eleme a sült gesztenye. A papírstaniclibe csomagolt forró gesztenye ellenállhatatlan illata, édes íze és ropogós szélű, puha belseje valóban hozzájárul ahhoz, hogy egy-egy őszi-téli nap feledhetetlenné váljon.
Hibátlan legyen az alapanyag
Ahhoz azonban, hogy élvezhessünk ezt a csemegét, nem feltétlen kell az utcai árusoknál vásárolnunk, mi magunk is süthetünk gesztenyét.
A legfontosabb, hogy mindig hibátlan alapanyaggal dolgozzunk. Az olcsó gesztenye is drága ahhoz, hogy kidobjuk. Érdemes jó minőségű, nagyobb szemű, fényes, nehéz, nem kongó példányokat választani, amelyeken nincsenek lyukak. A magyar választékban is találni jó minőségűt, de érdemes kipróbálni az északolasz gesztenyét is.
A gesztenyéket a sütés előtt vagdossuk be! Mivel fényes, kemény felületükön könnyen megcsúszhat a kés, ezért óvatosan vágjuk be a héjukat. Van, aki csak néhány keresztirányú vágást ejt a gesztenyén, van, aki egyenesen félbevágja, ez már csak rajtunk múlik, hogy melyik módszert választjuk. A bevágott gesztenyéket néhány órára áztassuk vízbe! Ennek köszönhetően puhább lesz a végeredmény, és az esetleges bentlakó kukacokra is fény derül, ugyanis a kukacjárta gesztenyék feljönnek a víz tetejére, ezeket azonmód ki is lehet dobni.
A kiáztatott gesztenyét sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 200–220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a próbaszemek jónak nem bizonyulnak. Ez nagyjából fél-háromnegyed óra a gesztenye méretétől és minőségétől függően.
Gesztenyesütési tippek