Növénygondozás

2020.10.21. 08:30

A petúniát ültessük át cserépbe a hideg idejére

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A petúnia azon virágok közé tartozik, amelyet – hacsak nem cserépben, balkonládában tartanak, hanem szabad földbe ültetett növényről van szó – nemigen szoktak különösebben védeni vagy átteleltetni. Nem egy drága vagy nehezen megtermő virágfajtáról van szó. Az utóbbi években azonban számtalan új színkombináció jelent meg a kertészetekben, némelyik még egészen ritka, így egyre többen próbálkoznak a megmentésével, ami egyáltalán nem nehéz, így érdemes belevágni. Íme jótanácsaink ahhoz, hogyan lehet télire védett helyre tenni, hogy aztán tavasszal ismét gyönyörködhessünk benne a kertünkben.

A növényt első lépésben vissza kell vágni 6-8 centisre, majd óvatosan kiásni, és már lehet is virágcserépbe ültetni, aztán mehet a téli helyére. Nem túl nagy igényű növényről van szó, nem igényel különösebben nagy meleget, így fűtetlen helyiség is megteszi, mint egy garázs, kamra, tároló, szerszámos, alagsor. A lényeg, hogy fagy ne érje a növényünket. A petúniára is igaz a teleltetés fő szabálya: igyekezzünk visszafogni az életfunkcióit, hogy ne induljon fejlődésnek, mert az túl nagy energiafelhasználást jelentene számára. Ezért nem kell túl gyakran locsolni, akkor is csupán annyira, hogy nedves legyen a föld. Fényre azért szüksége van, így ne tegyük túlságosan árnyékos, sötét helyre. Némi tápoldatot óvatosan adagolhatunk neki.

Tavasszal kiültethetjük

Ha nem akarunk a teljes növénnyel próbálkozni, akkor pár centis dugványokat is vághatunk róla, amiket vízben kell gyökereztetni meleg helyen, majd cserépbe ültetni. A jó idő közeledtével aztán tegyük napos helyre, kapjon több tápanyagot és vizet, és amint fejlődésnek indul és a kinti hőmérséklet is megfelelő, már ültethetjük is ki vissza a kertünkbe.

(A borítóképen: Nem kell megválni a kedvenc petúniánktól, átteleltethetjük)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában