kisállat

2020.09.11. 07:00

Tizenegy kisfajt mentenek meg

Ma már van hová fordulnunk, ha elárvult, korábban kedvencként tartott kisemlőst találunk.

Detzky Anna

Forrás: Együtt A Kisállatokért Alapítvány

Hiánypótló tevékenységet végez az Együtt a Kisállatokért Alapítvány (EKA), amely egyedülállóként rágcsálók és kisemlősök mentésére specializálódott és az egész országból befogad állatokat.

Rehabilitálják őket

– Rágcsálókért, nyuszikért tenni akaró csapat hozta létre 2016-ban az alapítványt. Az alapítónk egy állatorvos – mondta dr. Vakula Tímea, az alapítvány elnöke. – A tagok célja, hogy a kisállatok felelős tartásáért küzdjenek, az állatvédelem fontosságát terjesszék, az állatok méltóságának tiszteletére neveljenek és összefogjanak a felelőtlen szaporítók ellen. Legfőbb feladatuknak tűzték ki a veszélyben lévő kisállatok mentését, rehabilitációját és örökbeadását, és az ehhez szükséges ideiglenes örökbefogadói hálózat kiépítését. Az EKA jelenleg tizenegy fajt ment, ezek: házi egér, sokcsecsű egér, mongol futóegér, kínai csíkos törpehörcsög, roborovszki törpehörcsög, dzsungáriai törpehörcsög, szíriai aranyhörcsög, degu, szibériai csíkos mókus, patkány és csincsilla.

Sérülteket is befogadnak

Leadott állatot csak nagyon komoly okkal szállásol el az alapítvány.

– Rendszeresen kapunk bejelentéseket mind magánszemélyektől, mind állatvédő egyesületek munkatársaitól. Sokszor előfordul, hogy utcán talált állatok kerülnek hozzánk akár sérülten is. Többször fordult már elő, hogy macska által megtámadott, vagy elütött állatot szedtünk össze. Facebook-oldalunkon megosztunk minden talált kedvencet, hátha eredeti gazdijuk jelentkezik érte, bár erre még nem volt példa, hiszen a kisemlősök chipezve sincsenek. Emellett sajnos sok állat kerül hozzánk úgy is, hogy a szaporítók kidobják vagy menhelyre próbálják adni a felesleges, sokszor beteg egyedeket. 2016. őszén például cunamiként ömlött ránk 70 degu, akik egy nyúlketrec méretű helyen éltek évekig. Néha előfordul, hogy a gazdik keresnek fel minket. Kizárólag nyomós indokkal, általában akkor fogadjuk az állatukat, ha a gazdának egészségügyi okokból kell megválnia tőlük. Ekkor tartásra alkalmas ketreccel, friss állatorvosi vizsgálattal és ivartalanítva, vagy az ivartalanítás árának megtérítésével vesszük át – tudatta az alapítvány elnöke.

Lépcsős örökbefogadás

Tudással felvértezve vehetik magukhoz mentett kedvenceiket az új gazdik.

– Az alapítványnak nincs menhelye, az állatsereglet tagjai ideiglenes gondozóknál vannak elhelyezve, akik a napi szintű gondozást, állatorvoshoz vitelt vállalják. Nekünk nagyon fontos, hogy jól szocializált kisemlősök kerüljenek csak ki tőlünk, ezért napi szinten törődünk velük. Férőhelyeink változó számúak, de jelenleg mintegy 250 picurról gondoskodunk. Az egészséges, gyógyult kedvenceket végleges otthonba adjuk. Már több mint ezer állatnak találtunk szerető gazdit.

Szerződéssel, több lépcsős örökbefogadási folyamat után vihetők el kis gondozottjaink, amelyeknek része a gazdik tudásának naprakészre tornázása, az állatokkal való bánásmód megtanítása, szemléletformálás is. A tartási feltételek kialakítása után költözhetnek az új otthonukba és életük végéig nyomon követjük a sorsukat – osztotta meg a részleteket dr. Vakula Tímea.

(A borítóképen: Dr. Vakula Tímea egy mentett csincsillával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában