óriástök

2020.09.14. 14:00

Négyszáz kilós tök termett Alsógagyban

Zsolt fejére kerülhet a tökkirálynak járó korona, az abaújszántói tökből pedig pálinka lett.

Hegyi Erika

Brindzár Zsolt a több mint 400 kg-os tökkel

Fotó: Bujdos Tibor

Pár éve megyénkben is többen foglalkoznak óriástök termesztésével, de a Tökkirály címet még egyiküknek sem sikerült kiérdemelnie. Az idén azonban minden bizonnyal az Alsógagyban élő Brindzár Zsolt fejére kerül a korona, hiszen a fóliasátrában dédelgetett, Törpilla névre hallgató sütőtöke már most 400 kiló körül van. És mint mondja, az októberi, martonvásári Fitohorm Óriástökmérő Versenyig még 100 kilóval is gyarapodhat.

Egy méter magas

A napokban ellátogattunk Zsolthoz, aki készségesen mutatta meg féltve őrzött kincsét. Az óriástök egy méter magas, átmérője pedig 130 centiméter. Gyönyörű és hatalmas, mellette pedig kis testvére pihen, a 200 kilós Törpapa. Miközben ámuldozunk, Zsolt elárulja, gyerekkori álma volt az óriástök-termesztés, de csak négy évvel ezelőtt kezdett el vele foglalkozni. Az első évben egy hagyományos magból 15 kilósat termesztett. A második évben egy 35 kilós sikerült, egy gazdaboltban vásárolt magból, a harmadik évben pedig már ott volt a Rácalmási Tökfesztiválon 85 kilós neveltjével, amivel elnyerte a legszebb tök címet. Akkor elhatározta, hogy az idén előrukkol egy 300 kilóssal. Ez azonban olyan jól sikerült, hogy valószínűleg megdönti az országos rekordot is, ami jelenleg 403 kiló. Zsoltnak már a jövő évi terve is megvan, 660 kilós tökkel szeretné ámulatba ejteni a hazai töktermesztőket. Három év múlva pedig már egy ezerkilós szépséggel döntené meg saját rekordját. És hogy mi a titka? Annak csak egy részét tudhattuk meg, hiszen van, ami hétpecsétes titoknak számít töktermesztői berkekben.

Rengeteg munka

– Jelenleg Keszler László a hazai rekorder. Ő kezdte el ezt a hobbit Magyarországon, azóta tanácsaival segíti a többi töktermesztőt, és magokkal is ellátja őket. De van egy jó barátom is, aki egy növényi tápanyagokat gyártó cégnél dolgozik. A cég támogat, a barátom pedig sok hasznos tudnivalóval szolgál. A közösségi oldalon tagja vagyok az óriásnövény-termesztők csoportjának, itt a tagok megosztják egymással tapasztalataikat. És persze ott vannak a versenyek, ahol nemcsak tökmaghoz lehet jutni, de sokat tanulhatok – sorolja Zsolt.

Elmondja azt is, rengeteg munkája van abban, hogy a tök ilyen hatalmasra nőtt. Amikor elkezd növekedni, akkor napi 2-3 órát kell vele foglalkozni, de amikor már több száz kilós, akkor elég neki a napi 15 perc. Törpillának és Törpapának külön öntözőberendezést épített, ami nemcsak a vizet, de a megfelelő tápanyagokat is biztosítja.

Díjesélyes

Zsolt elárulja, hobbijával sikerült megfertőznie egyik munkatársa fiát, Elek Istvánt is, aki a szomszéd településen, Baktakéken lakik. Ott nevelgeti immár 200 kiló közeli termését. Ellátogatunk hát hozzá is. Kiderül, István még középiskolás, ebben a tanévben fog érettségizni. Tavaly annyira megtetszett neki a töktermesztés, hogy belevágott ő is. 100 kilósra számított elsőre, de különleges alakú, fehér színű takarmánytöke már most eléri a 200 kilót, és lehet, hogy a versenyig 300 kilóra is meghízik.

– Leírhatatlan élmény, amikor látom, hogy a sok gondoskodásnak köszönhetően elkezd nőni a tök. Naponta 4-5 kilót is gyarapodhat. Isla névre kereszteltem, az én és a barátnőm nevéből (István és Laura). Elviszem a martonvásári versenyre, hiszen a különleges formája és a súlya miatt is esélyem van valamilyen díjra – mondta az Északnak István. A kertjükben azonban két másik kisebb, de még mindig óriási tök is sárgállik. Az egyiket a bátyja nevelgeti, másikat az édesapja ültette, és különösebb gondoskodás nélkül nőtt nagyra.

Tökpálinka lett

Tavaly Abaújszántón jártunk a Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola fóliasátrában, ahol közel 200 kilós tök várta, hogy versenyre utazhasson. Pappné Juhász Zsanett tanítványaival gondozta a termést, és elnyerték a Legtökösebb Iskola címet. A tanárnőtől megtudtuk, az idén a járvány miatt nem az iskolában, hanem otthon termesztik az óriástököket.

– Én a saját udvaromon, Gáspár Márk Sándor diákom pedig a nagymamája kertjében. Pontosan nem tudom, mekkorák lesznek, de azt már most lehet látni, hogy a tavalyi eredményt túlszárnyaltuk. A tavalyi, Dönci névre hallgató tökünk pedig pálinkaként végezte, mert az óriástök-pálinka igencsak különleges termék – árulta el a tanárnő.

Hozzátette: elképesztő ez a növény, mindennap más és más. Előfordul, hogy napokig szinte becsapósan keveset nő, és van, mikor napi szinten eléri a 7-10 kilogrammos súlygyarapodást. Kiforrott ter­mesztési technológiák garmadája található az interneten, de a titkokat senki sem szereti megosztani. Évről évre több információval bővül tudásunk, melyet mi szívesen megosztunk az érdeklődőkkel. Készségesen segítünk bárkinek, ezzel is népszerűsíteni szeretnénk ezt a nem mindennapi növényt.

(A borítóképen: Brindzár Zsolt és az óriástök)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában