íjászverseny

2020.09.08. 18:30

Íjászok szállták meg a várat

A diósgyőri örömíjászversenyt jó hangulatban, a sport népszerűsítése érdekében szervezték vasárnap.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

A korábbi hagyományokhoz híven a vár festői helyszínén rendezték a II. Diósgyőri Íjász Viadalt.

Nem lehet elég korán kezdeni

– Körülbelül száznyolcvan versenyző jött el hozzánk ezen a napsütéses délelőttön – mondta el érdeklődésünkre Pászk Norbert, a Diósgyőri Íjász, Lovas és Hagyományőrző Egyesület elnöke. A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.-vel közösen szervezték a rendezvényt. – Teljesen kezdőként is részt lehet venni az eseményen, de országos bajnokok is indultak. Zömében felnőtt vagy veterán férfiakról van szó. Bár 10 év alatti és 10 és 18 év közötti gyerekek is szép számmal érkeztek. Tradicionális történelmi íjakkal lehetett nevezni, amikből nagyon sok fajta van, és vadászreflex-, illetve longbow íjjal, de mindenki csak egy kategóriában indulhat.

Az eddigi szervezéshez képest idén a vár felső udvarára is helyeztek el célokat, hogy látványosabbá tegyék a küzdelmet.

Kísérőknek is látványos

– Különböző technikai, ügyességi, mozgó, 3D állatalakos és lőlapos célokat adtunk meg a versenyzőknek a Lovagi tornák terére, a Diósgyőri várba és környékére. Az első ötórás blokk után ügyességi és távlövészet következett. Kísérőprogramként pedig mesterségbemutatókkal és kézműves, illetve hagyományőrző termékekkel megrakott vásárral készültünk. Az eseményre kísérőket és más érdeklődőket is vártunk, hátha kedvet kapnak az íjászathoz, és csatlakoznak hozzánk. A Diósgyőri Íjász, Lovas és Hagyományőrző Egyesület egyébként négy éve alakult, és a Lovagi tornák terén edz kedden, pénteken és vasárnap. Jelenleg 30–35 tag közötti az aktív létszámunk, de a csapat folyamatosan bővül, bátran lehet hozzá csatlakozni. Gyerekektől kezdve a felnőttekig, és az idősebb korosztály is megtalálja itt a helyét, férfiak és nők vegyesen – számolt be az egyesületi elnök.

(A borítóképen: Több helyszínről íjazhattak a verseny résztvevői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában