Növényvédelem

2020.09.01. 12:00

Ha rozsdásodni kezd a levél

A rozsdafoltok megjelenésért is egy gombás betegség a felelős.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Növényvédelem. Egyes növényeinken megjelentek a rozsdafoltok, mint például a mályván, rózsán, körtén, tátikán, muskátlin, és még számtalan kerti növényünkön. Gombás betegségről van szó, ezért gombaölő szerrel lehet védekezni ellene.

A legegyszerűbb megoldás, ha a fertőzött leveleket leszedjük és elégetjük, de ez nem minden esetben valósítható meg. Szelíd védekezési mód, ha különböző növényi levekkel permetezünk, mint a fokhagymalé, zsúrló, vagy csalánlé. Réztartalmú szerekkel permetezhetünk azoknál a növényeknél, amelyek nem rézérzékenyek.

Dísznövényeinknél a megelőzés módja a fertőzött levelek összeszedése, megsemmisítése mellett az, ha tavasszal alapos lemosópermetezést használunk. Fontos a jó minőségű vetőmag választása, és érdemes a rozsdának ellenálló fajtát választani. Új növényeket ne ültessük legalább három évig arra a területre, ahol már volt rozsdafertőzés, mert jól áttelel a gomba, és a következő évben hamar visszatér. Növeljük a növények ellenállását a fertőzéssel szemben foszfor és kálium tartalmú lombtrágya kipermetezésével.

Veteményesben a vetésforgó betartása itt is fontos, a fertőzött növényeket ne használjuk fel tovább szaporításra, és minden évben más helyre ültessük őket. Sokat segít ültetés előtt egy talajfertőtlenítés.

Gyümölcsösben, például a körte esetében a rozsdás betegségért a kertekbe ültetett borókák a felelősek. A rozsdagomba fő gazdanövénye a boróka, ezen telel át, és ahogy az időjárás kedvezőre fordul, a gombaspórák megtelepednek a körte levelein és megkezdik fejlődésüket. Nem elég a körtét permetezni, a borókákat is kezelni kell, hogy a fertőzésforrást megszüntessük.

(A borítóképen: Jól látható tünetek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában