Állatvilág

2020.09.30. 13:00

Gazdára talált az őzgida

Az Észak-Magyarország olvasói találtak egy sebesült őzikét, amelynek az elhelyezéséhez kérték a segítségünk.

Novák Krisztina

Letső Tímea és Papp Zoltán

Fotó: Bujdos Tibor

A sajókeresztúri állatvédő család, Pintérné Erika és lánya Letső Tímea az Ózdi mentés tagjai. Az elmúlt öt év alatt több mint 3000 kutyát hoztak ki a helyi gyepmesteri telepről, valamint mentettek az utcáról, amelyek egy része egyből gazdisodott, a többiek pedig biztonságos menhelyre és ideiglenes befogadókhoz kerültek.

Egy sebesült őzsutát találtak Sajókeresztúron, szeptember 26-án, az út szélén, és sikerült befogniuk a sérülése ellenére is eleven állatot, majd kisebb nehézségek árán hazavitték, mert tudták, ha magára hagyják, akkor a biztos halál vár rá.

Befogadó kerestetik

Otthon ellátták a jobb hátsó lábán megsebesült őzet, de tisztában voltak azzal is, hogy a vad az állam tulajdona. Mivel azonban az állat élénk volt és a táplálékot is elfogadta, úgy döntöttek, megpróbálják hivatalos úton elérni, hogy lehetőséget kapjon a túlélésre.

Hosszas telefonálás után kiderítették, hogy a sebesült vad automatikusan a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonába kerül, ezért akkor lehet számára engedéllyel rendelkező befogadót találni, ha a vadásztársaság lemond az állatról.

Minket is bevontak

Mivel nem sikerült kideríteniük, melyik vadásztársaságot kell keresniük, hozzánk fordultak segítségért szeptember 28-án. Sikerült felkutatnunk az illetékes, Miskóc-IKR Vadásztársaságot, amelynek elnöke, Tóth Árpád teljes mértékben együttműködőnek bizonyult és biztosított minket arról, hogy lemondanak az őzről, az engedéllyel rendelkező befogadó javára.

Miközben mi a korábban írt cikkünkkel próbáltunk minél szélesebb kört elérni, addig a család körbetelefonálta a fél országot befogadó vadaspark vagy állatkert után kutatva. Eközben mind tudtuk, hogy szorít az idő és minél hamarabb szakértő kezekbe kellene kerülnie a fiatal őzsutának, és hozzáértő orvosi ellátásra lenne szüksége.

Csoda történt

Mindenkinek köszönjük a megosztást, mert ennek eredményeként, este hét órakor megtörtént a csoda. A Borsod Online közösségi oldalára üzenet érkezett Perkátáról, Fejér megyéből. Az Őzikert nevet viselő családi vadaspark tulajdonosai, Papp Péter és felesége, Pappné Szebellédi Tünde jelezték, hogy olvasták a cikket és szeretnék saját, szintén mentett őzbakjuk, Csacsi mellé örökbefogadni az időközben Bambi névre keresztelt őzsutát. Egyből mellékelték is az engedélyt és a közösségi oldaluk linkjét, hogy mindenki lássa, biztosan jó helyre kerülne a sebesült kis állat.

Gyors szervezés

Azonnal közöltük Erikával és Tímeával a jó hírt, akik szeptember 29. reggelére meg is szervezték az állat szállítását. A balassagyarmati Papp Zoltán, az Állati mentés tulajdonosa teljesen ingyen vállalta a feladatot. Segítségünkre volt dr. Kovács Miklós állatorvos is, aki sokat foglalkozott vadállatokkal, ezért hasznos tanácsokkal szolgált azzal kapcsolatban, hogyan ajánlott szállítani az őzet.

Miután összekoordináltuk a két családot fotós kollégánk is elment Sajókeresztúrra, hogy megörökítse az indulást. Három órával később már csörgött a telefon, hogy Bambi szerencsésen megérkezett, jól viselte az utazást és már barátkozik az új otthonával és új barátjával, Csacsival. Ugrándozott is egy kicsit, majd elfektették és megetették új gazdái, hogy pihenjen és gyógyuljon a vadaspark állatorvosa segítségével.

(A borítóképen: Gondoskodtak Bambiról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában