tartósítás

2020.09.26. 10:00

Finom lehet egy friss körte télen

A körte nagyon érzékeny a téli tárolásra, nagy odafigyelést igényel.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Ha a télre könnyen elraktározható gyümölcsökre gondolunk, akkor mindenkinek az alma ugrik be először. Tény, hogy az alma az egyetlen hazai gyümölcsünk, amely megfelelő tárolási körülmények között eláll hónapokig. Más gyümölccsel is érdemes próbálkozni: ilyen például a körte.

Limitált széria

Az első legfontosabb dolog, amit tudni érdemes, hogy nem minden körtefajta tárolható, de ami igen, az sem tovább két, két és fél hónapnál!

A körtefajták érési ideje júliustól október végéig tart, a július, augusztus hónapban érő nyári körték hosszú idejű tárolásra nem alkalmasak, friss fogyasztásra viszont kedveltek és keresettek. Jelentős képviselőik a Clapp kedveltje, a Guyot Gyula és a vilmoskörte.

A körteültetvények nagy részében elsősorban az őszi fajtákat találjuk meg: a gazdaságilag jelentős körtefajták zömét ősszel takarítják be. A Bosc kobak – amelyet Magyarországon a körték közül a legnagyobb területen ter­mesztenek –, a Conferance és a Hardy vajkörték igen kedveltek a piacon. Gyümölcsük szeptember közepétől októberig érik, és két-két és fél hónapos tárolásra alkalmasak.

Marad az íz és a vitamin

A körte utánérő gyümölcs, tehát ha zölden szedjük le a fáról, akkor is képes beérni. Ez a vitamintartalmát egyáltalán nem befolyásolja. Ha tehát tárolni szeretnénk körtét, akkor az őszi fajtákban érdemes gondolkodni, és zölden le kell szedni a fáról.

Egy sorba rakjuk!

Ez a gyümölcsünk nagyon érzékeny az ütődésre, nyomásra, tehát érdemes óvatosan leszedni, a tároláshoz pedig egy sorban pakolni. Ha ugyanis egymásra rakunk többet, akkor jó eséllyel megnyomódik, és elkezd barnulni. A tárolásához száraz, hűvös, fagymentes helyre van szükség, mint amilyen egy klasszikus falusi pince, de egy garázs, kamra is jó lehet. Hetente ellenőrizzük: ha valamelyik barnulni, rothadni kezd, azonnal távolítsuk el.

De a körtéből nagyon finom lekvár, kompót és befőtt készíthető, így ha még a jövő év elején is szeretnénk ízlelni, akkor a legbiztosabb módszer, ha befőzés és berakás után üvegben tároljuk.

(A borítóképen: Az őszi körte kiváló a tárolásra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában