Kisállat

2020.09.16. 14:30

Félős kutyákkal a vihar ellen

Szorongó kedvenceinket, jól tesszük, ha a vihar idejére zárt helyre visszük.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az emberekhez hasonlóan a házi kedvencek is különbözőképpen reagálnak az időjárás-változásokra. Vannak köztük olyanok, amelyek kifejezetten tartanak a vihartól, másokat pedig szinte meg sem érinti. Egy gyakorlott állattartóval jártuk körül, hogyan lehet megnyugtatni a megriadt kutyákat.

Az idősebbek félősek

– Vihar, vagy tűzijáték előtt érdemes zárt helyre vinni az ebeket. Minden erős fényt, vagy hanghatást kiváltó jelenség szorongást kelthet – mondta Lengyel Anita, a Tündérmajor Állatvédő Egyesület elnöke. – Teljesen egyedi, hogy melyik állat szorongóbb alkat és előfordul, hogy csak idős korban jelentkezik ez, vagy az öregedéssel romlik. A reakciók is változóak lehetnek, némelyik kedvenc csak elbújik, mások menekülnek, vagy egészen pánikba esnek. Fokozott stresszreakciók például a lihegés, zihálás, nyálfolyás, remegés és a farok behúzása. Már önmagában a gazda jelenléte is sokszor segít. Meg lehet próbálkozni azzal is, hogy fokozatosan hozzászoktatjuk őket a viharhoz, különösen, ha még kisebbek. Emellett léteznek olyan nyugtató hatású, köztük homeopátiás készítmények is, amelyeket beadhatunk nekik. Lényeges, hogy előtte mindig kérjük ki az állatorvos véleményét, mert az interneten sok téves információ kering ezzel kapcsolatban – hívta fel a figyelmet az állatvédő.

Vigyük el sétálni!

Sok háziállat válik hajléktalanná a viharok ideje alatt, ezért fontos, hogy szökésbiztossá tegyük a kerítésünket.

– Szökés tekintetében változó a kutyák viselkedése, de az állat viselkedéséért házon kívül is a gazdát terheli a felelősség. A kanok hajlamosabbak a kirándulásokra, különösen, ha nincsenek ivartalanítva. Bizonyos fajtákra is jellemzőbb, mint a beagle és a foxterrier. Valamelyest mégis védekezhetünk ellene, hogy négylábú barátunk csellengőként az utcán végezze. Például, ha rendszeresen elvisszük sétálni és elfárasztjuk, akkor nyugodtabban fog otthon maradni. Kertes házban élő gazdiknak nem szükséges napi sétát kezdeményezni, de intő jel, ha azt tapasztalják, hogy az állat a távollétükben huncutkodik, szétszed dolgokat, rombol és gödröket ás. A kutyáknak is szükségük van ingerekre és változatosságra, akkor is, ha egyébként a szabad ég alatt tartják őket – javasolta az állatbarát.

Ne kössük ki!

Utánajártunk, hogy az állatmenhelyekben, hogyan nyugtatják meg az ebeket.

– Több olyan kutyánk van, amelyik nagyon tart a vihartól. Sőt olyan visszajelzéseket is kapunk, hogy tőlünk örökbefogadott állatok is hasonlóan félősek – mondta Horváth Rita, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány telephelyének vezetője. – Nem tudjuk, hogy van-e összefüggés a korábbi rossz tapasztatok és az efféle viselkedés között. Az ilyen gazdiknak mindig elmondjuk, hogy a legfontosabb, hogy sosem szabad kikötni vihar alatt a kutyákat, mert rettegésükben felakaszthatják magukat. Nálunk egyébként szökésbiztosak a kennelek és pár nappal a vihar, vagy a tűzijáték előtt beadjuk nekik a megfelelő nyugtatókat. Olyan kuckójuk is van, ahová, ha bebújnak, nagyobb biztonságban érzik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában