koronavírus

2020.09.14. 11:00

Edzeni kell a szervezetet

Nem szükséges a legdurvább fertőtlenítőket használni a vírus ellen.

Apagyi Beáta

20200214 Székesfehérvár Illusztráció mosdó, kézmosás Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Fehér Gábor

A koronavírus-járvány megjelenése óta rendkívül sokat használunk sterilizálószereket a minket körülvevő felületek vagy épp bőrünk tisztán tartásához. Azonban a túlzott fertőtlenítésnek is megvannak a hátrányai.

Érzékeny vírus

– A tisztaság fél egészség, szokták mondani – kezdte dr. Rusvai Miklós virológus. Ám a Covid–19 vírus rendkívül érzékeny, és nem túlságosan ellenálló, ezért nem muszáj a legerősebb fertőtlenítők segítségével felvenni vele a harcot. Ha a felületek, bőrünk fertőtlenítéséhez konyhai mosogatószert és folyékony szappant használunk, az is megfelelő védelmet nyújt. A maszkot sem érdemes hipóban áztatni, hiszen a bőrünkkel való érintkezés során irritációt okozhat.

Az ilyen és ehhez hasonló durva fertőtlenítők helyett érdemesebb középmeleg vasalóval átsimítani másfél percen keresztül, így hetven-nyolcvan fokon a koronavírus biztosan elpusztul. Hasonló eljárást javasolok a cérnakesztyű fertőtlenítésével kapcsolatban is – mondta a virológus.

– A koronavírus megjelenésének idején arról szólt a fáma, hogy a fertőtlenítés mellett nagyon fontos a helyiségek szellőztetése is. A száraz, meleg levegő ugyanis elpusztítja a vírusokat. Sokan úgy gondolják, az, hogy a meleg nyár után is velünk maradt a koronavírus, a fent említetteket cáfolja. Azt kell megértenünk, hogy a vírus nem a kültéri levegőben terjed, hanem főként a hűvös, magas páratartalmú zárt térben leggyakoribb a fertőződés. A száraz friss levegő az immunrendszerünkre is pozitívan hat, így a gyakori levegőcsere több szempontból is fontos – tette hozzá.

Az immunrendszerünk egy sportoló

Dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszékének vezetője az immunrendszerünk működését egy sportolóhoz hasonlítja. – Minél többet edz, annál erősebb lesz. A fertőzéseket könnyebben kapjuk meg, ha a szervezetünk legyengült.

Ez azonban nemcsak az immunrendszeren múlik, hanem a bőr és a bélflóra állapotán is. Ha túl steril egy környezet, a benne élők szervezete nem alkalmazkodik a fertőződésekhez, így ahol nem megszokott mikroflórával találkoznak – legyen az tömegközlekedési eszköz, külföld – nem alakul ki a megfelelő ellenállás, könnyen megbetegedhetnek. Például, ha valaki gyermekkorában átesik egy tünetmentes toxoplazma-fertőzésen, terhessége alatt már védett lesz – mondta a szakértő egy korábbi nyilatkozatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában