Ízvilág

2020.08.12. 12:00

Zöldbabból ínyenceknek

A zöldbab főzve, de akár megsütve, fűszeresen is remek eledel.

Pap Gyula

Forrás: Illusztráció/MW

Szezonja van a zöldbabnak, ám ne csak levesre vagy főzelékre gondoljunk: rántva, sütve, főzve, abálva is elkészíthetjük a tápláló közkedvelt zöldséget.

Rántott zöldbab

Fél kiló zölbabhoz a hozzávalók: 15 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 2 darab tojás, só. olaj.

A zöldbabot tisztítsuk meg, a végeit csípjük le, mossuk meg. Rakjuk enyhén sós, lobogó vízbe, és főzzük körülbelül hét percig. Szűrjük és csepegtessük le. Várjuk meg, míg kihűl, majd panírozzuk be a hagyományos módon. Először forgassuk meg lisztben, majd felvert tojásban, végül pedig zsemlemorzsában. Tegyük felforrósított olajba, és süssük minden oldalát ropogósra pár perc alatt. Szedjük ki papírtörlőre, és csepegtessük le az olajat.

A zöldbab sütve, fűszeresen is remek. Ha olívaolajjal is meglocsoljuk, nem fog kiszáradni a sütőben. Amikor elkészült, már csak meg kell csöpögtetni citromlével, egy kis só sem árt neki, és már kész is a sült­zöldbab-saláta. Sütés előtt a biztonság kedvéért érdemes blansírozni a zöldbabot. Ez azt jelenti, hogy a megtisztított zöldséget fél percre forró vízbe dobjuk, majd kiszedjük, és jeges vízben lehűtjük. Így már nem lesz teljesen nyers, de még roppanós marad, és sütés után is remek lesz az állaga.

Párolt zöldbab

Érdemes friss ceruzababot használni a pároláshoz. Hozzávalók: 20 dkg bab, fél evőkanál vaj, só, bors ízlés szerint.

Elkészítés: A babok száras végét levágjuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, konyhai papírtörlővel szárítjuk. Egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, beletesszük az egész babokat, sózzuk, frissen őrölt borsot hintünk rá, és néhány perc alatt pároljuk. Azonnal fogyaszthatjuk.

Ha később is szeretnénk élvezni kedvenc zöldbabcsemegénket, az abálás segítségével megőrizhetjük ízvilágát. A zöldbab mindkét végét levágjuk, szükség esetén eltávolítjuk a szálkát, és 1,5–2 centiméteres darabokra felvágjuk. Bő vízben többször is jó alaposan megmossuk. Az előkészített babot előfőzzük (1 liter vízbe 2 dkg sót teszünk). Mintegy 10–15 percig abáljuk, azaz roppanós puhára főzzük. Előmelegített üvegekbe beletöltjük. Minden üveg tetejére 1 teáskanálnyi ecetet (a 20 százalékosból) és késhegynyi szalicilt teszünk. Aki szereti, kaprot is tehet az üvegbe. Még forrón gyorsan lezárjuk a tetejét, és letakarva hagyjuk kihűlni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában