jó tanácsok

2020.08.03. 11:30

Vezetés a nyári kánikulában

A hirtelen időjárásváltozás mindenkit kivétel nélkül megvisel.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A kánikulában történő autóvezetés az átlagosnál is több odafigyelést kíván. A tapasztalatok alapján a nagy melegben gyengül a koncentrációképesség, a hőség tompává, figyelmetlenné tesz, sokan lobbanékonnyá, agresszívabbá válnak. A hirtelen időjárásváltozás mindenkit kivétel nélkül megvisel, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt. Ezt tovább nehezíti, hogy a folyamatosan érkező záporok, zivatarok, a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék a látási viszonyokat is korlátozza.

Szellőztessünk

Ha nem tudjuk elkerülni a hőségben autózást – például egy éjszakai utazásssal – kezdjük azzal, hogy jól kiszellőztetjük az autót – javasolja Illés Norbert a miskolci Tóth Autósiskola gépjármű szakoktatója. Akár alapjáraton bekapcsolhatjuk a klímát is, hogy a járműbe ülve „ne üssön meg” rögtön a hőség. Később is célszerű úgy irányítani a levegőáramlást, hogy ne direktbe az arcunkba, testünkre kapjuk a hideget, mert az könnyen megfázáshoz vezet – teszi hozzá. Páran ismerik a „kamionos trükköt” abból az időből amikor még nem volt klima az autókban. Vizes törölközőt tettek a nyakukba a sofőrök, mely a nyaki ütőerek hűsítésével komfortos állapotot hozott létre – meséli.

Folyadékpótlás

A melegben bágyadtság uralkodik el a vezetőn, csökken a reakció idő, de nem csak a miénk, hanem a többi vezetőé is, erre is számítani kell – hívja fel a figyelmet a szakember. A kávéivással fokozható az éberség, azonban vízhajtó hatása miatt nem javasolja. Egyébként is nagyon fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, maga a klímaberendezés is szárit. Hosszabb utazásoknál figyelembe kell venni az egyéni tűrőképességet, nincs általános szabály, de ha fáradtságot érzünk meg kell állni. Át kell mozgatni a tagokat, érdemes bemenni egy benzinkútra, kiszellőztetni a fejet – javasolja Illés Norbert.

Fontos tanács még a kánikulában, hogy kisgyerekeket és az állatokat sosem szabad az autóban vagy gépjárműben bezárva hagyni, mivel a gyorsan emelkedő belső hőmérséklet életveszélyes lehet. Ha nem akarunk felforrósodott autóba visszaülni, lehetőleg árnyékban parkoljunk, de ne feledjük, hogy az árnyék a Nap járásával együtt vándorol. Az autótól távol töltött időtől függően úgy válasszuk meg a parkolóhelyet, hogy amikor visszaérkezünk, az autó árnyékban legyen. Hőségben tankolásnál ne töltsük tele a tankot, mivel magas hőmérsékleten az üzemanyag térfogata megnő, ezért szivároghat, és fennáll a veszélye annak, hogy akár be is gyulladhat. Egy-két literrel a teljes térfogat alatt érdemes feltölteni az üzemanyagtartályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában