postagalamb

2020.08.21. 17:00

Váratlan madárvendégek

Előfordulhat, hogy fáradt, gyűrűzött postagalambbal találkozunk a városban. Segíthetünk, hogy hazajusson.

Detzky Anna

Az utcákat járva bárhol összefuthatunk olyan galambbal, amelyik látszólag szelíd, nem nagyon akar elrepülni és gyűrűk vannak a lábán. Kovács Dávid, a Magyar Postagalamb Szövetség fegyelmi bizottsági tagja saját tapasztalatból hívja fel az olvasók figyelmét rá, hogy ezek elveszett postagalambok.

Galambtársaságban

– Debrecen főtere mellett, láthatóan lepusztult állapotban találtam egy gyűrűzött galambot. Mivel 20 deka volt 45–50 helyett, láttam, hogy nincs esélye talpra állni. Megfogtam, és jelenleg egy tanyán lábadozik – mesélte Kovács Dávid. – A gyűrűje és román felségjelzése alapján kiderült, hogy tordai postagalambról van szó. A tulajdonossal sikerült felvennem a kapcsolatot, aki hálásan megköszönte a segítséget.

Kovács Dávid az egyik versenygalambjával | Fotó: A riportalany fotója

A galamb később elindult 196 kilométeres útjára, amit lehetséges, hogy mindössze 3 óra alatt megtett. Ellenkező esetben valószínű, hogy hamar elpusztult volna; a megtaláló akár életet is menthet.

– Tavasz óta Európa-szerte nemzetközi versenyeket tartanak. A váratlan, erős szél megviseli a galambokat. Megállnak pihenni, többnyire más tenyésztett vagy városi galambok között, innivaló reményében. Ilyenkor izomlázasak, éhesek és szomjasak. Szerencsétlenebb helyzetben nagyvárosi utak mentén, kertes házak teraszán, medencék mellett, horgásztavak partján landolnak, jártányi erővel. Sokukkal a kocsik és macskák végeznek vagy a szomjúság – sorolta a galambász.

Ha rendszeresen itatjuk és etetjük a talált madarat, akkor nagy esély van rá, hogy életben marad.

– Ahogy az elkóborolt kutyákat, a galambokat is várja a gazdi haza, párjukról és fiókáikról nem is beszélve. Némi tájékozódás után bárki segíthet rajtuk. Az elfáradt galambot kínáljuk vízzel, számára jól látható módon. Például

a szeme előtt csorgassunk friss vizet egy edénybe. Ha engedi magát megfogni, otthon is elszállásolhatjuk, amíg megtaláljuk a gazdáját, de ebben érdemes galambászok véleményét kikérni. Amennyiben még röpképes, és nem enged senkit testközelbe, elég itatni és etetni. Kukorica, búza, sótlan napraforgómag és kanárieleség is jó. Hogyha megsérült a madár, juttassuk el a legközelebbi madárkórházba – javasolta a szakember.

Online adatbázis

A felerősödött galambok tudják az utat hazafelé, ezért szép időben el lehet őket engedni.

– A hivatalos versenyről lemaradt madarak tulajdonosát egy online rendszer segítségével felkutathatjuk, a https://mypigeons.benzing.live/hungary/hu/lost/ weboldalon. Ehhez a gyűrűszám teljes egésze szükséges. A gyűrűn az országkód, a kelési év, a galambászszervezet kétjegyű száma és egy többjegyű azonosító olvasható.

A megerősödött galambot egy szép napsütéses reggelen szabadon engedhetjük, mert jobb esetben hazatalál. A galambászok ilyen esetben egy üzenetet írnak a következő adatokkal: fellelés vagy elengedés napja, állapot, a megtaláló neve, helyszín, telefonszám. A pici papírt tekerjük a gyűrűre, és befőttes gumival rögzítsük – ajánlotta a Magyar Postagalamb Szövetség tagja.

(A borítóképünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában