Ízvilág

2020.08.18. 09:30

Üssük agyon az időt egy „jégkávéval”

Manapság már minden kávéverziónak, legyen az cappuccino, latte vagy macchiato, van jeges változata.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

A kávézók egymással versengve kínálják a különféle jegeskávékat, de miért is költenénk rá annyi pénzt, ha otthon is elkészíthetjük a saját kedvenc variációinkat? A nagy melegben egyébként is jólesik egy pohár jegeskávé.

Az úttörő

Az első „jégkávé” Algériában készült az 1800-as években, és mazagrannak hívták. Ez egy hideg, édesített kávé­ital volt, amelyet állítólag a francia katonaság talált ki a mazagrani csata során – innen ered a név is. Ugyanis, mikor a franciák elfoglalták Algériát, ha elfogyott a tej, vizet adtak a kávéjukhoz, és úgy döntöttek, hogy hidegen isszák, hogy ne érezzék annyira a perzselő hőséget. Amikor visszatértek Párizsba, a mazagrani veteránok azt javasolták a kávézótulajdonosoknak, hogy az általuk felfedezett italt szolgálják fel a vendégeiknek is, és azt is ők találták ki, hogy magas falú pohárban tálalják. Innentől kezdve az italt hivatalosan is mazagran kávénak nevezték. Az évek során a „mazagran” változatos verziókban bukkant fel a különböző országokban. Ausztriában jégkockát és rumot tartalmaz, Katalóniában egy szelet citrommal érkezik, és ugyanez vonatkozik Portugáliára is. Vietnamban jégen hűtött, édesített sűrített tejjel szolgálják fel, Németországban pedig egy gombóc vaníliafagy­lalt van benne.

Manapság a jeges kávé eszpresszót, filteres kávét vagy kávészirupot tartalmaz tejjel és jégkockával összekeverve. A jeges kávé 1995-ben új lendületet kapott, amikor a legnépszerűbb amerikai coffee shop franchise bemutatta védjeggyel ellátott Frappuccinóját.


Receptek

Egyperces jeges

Hozzávalók:

1 csésze presszókávé

2 kocka barna cukor

3 jégkocka

1 dl hideg tej

Elkészítés:

Tegyük egy magas falú pohárba a jégkockákat és a kockacukrot, öntsük rá a forró kávét, keverjük el a cukrot, majd öntsük hozzá a hideg tejet és már fogyaszthatjuk is. Ízlés szerint mandulasziruppal ízesíthetjük, de akkor célszerű cukor nélkül készíteni.

A lila az új fekete

Hozzávalók:

4,5 dl mandulatej

4,5 dl kókusztej

4,5 dl rizstej

2 teáskanál fahéj

60 g cukor

3 teáskanál céklapor

zúzott jég

1 csésze presszókávé

Elkészítés:

Öntsük bele a háromféle tejet egy nagy kannába és keverjük habosra egy habverővel, miközben lassan hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot. Vigyázzunk, hogy keverés közben nehogy összecsomósodjon. Adjuk hozzá a céklaport, és jól keverjük el. Töltsünk meg egy poharat a zúzott jéggel, és öntsük hozzá a tejkeveréket, amíg majdnem megtelik. Adjuk hozzá a presszókávét, és azonnal tálaljuk.

Golyóálló jegeskávé

Hozzávalók:

1 csésze presszókávé

1,5 dl víz

1 evőkanál sózott vaj

5–10 ml mandulaolaj

2,5 ml tiszta vaníliakivonat

jégkocka

Elkészítés:

Öntsük a frissen főzött kávét, vajat, olajat és vaníliakivonatot egy turmixgépbe, és keverjük egy percig vagy amíg enyhén habos nem lesz. Tálaljuk jégkockával.

Megjegyzés: a vaj a jégkockával érintkezve gyorsan különálló réteget képez, ezért tálalás után azonnal el kell fogyasztani.

(A borítóképen: A jegeskávé jólesik a nagy melegben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában