allergiaszezon

2020.08.16. 18:30

Összetéveszthetjük más növényekkel a parlagfüvet

A virágzó parlagfű sok ember életét megkeserítheti, fontos hogy kordában tartsuk a növekedését.

Apagyi Beáta

Allergia, magánrendelés, járványhelyzet. Képen: Étel allergia tesztet végeznek el. 20200417 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

Allergiás reakciókat egész évben produkálhat az emberi szervezet. Augusztusban a pázsitfűfélék, csalánfélék, útifű, libatopfélék, kender, üröm és parlagfű pollenjei keserítik meg az arra érzékenyek mindennapjait.

Nem drasztikus

Patrik kisgyermekkorától kezdve gyötri az allergia. – Traumatikus élmény volt számomra abban a korban a tűpróbás allergiavizsgálat. Az, hogy melyik növény pollenjétől, milyen intenzitással tüsszögök, az változó, leginkább a pollen koncentrációtól függ. Természetesen a betegség diagnosztizálása után én is kaptam vényköteles allergiagyógyszert, de szerintem ezek sem szüntetik meg a problémát, inkább csak tompítják a tüneteket, esetleg késleltetik a folyamatot. Az évek alatt megtanultam együtt élni az időszakos és gyakori orrfolyással, tüsszögéssel, szemviszketéssel. Szerencsére az alvásom minőségén nem ront, így nyugodtan tudom pihenéssel tölteni az éjszakákat. A pollenekre való allergiám nem annyira drasztikus, hogy ne nyithassam ki az ablakot, szellőztetés céljából, vagy épp ne száríthassam a szabad levegőn a mosott ruháimat – osztotta meg lapunkkal a betegséggel kapcsolatos tapasztalatait.

Könnyen összetéveszthető

Az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletéről szóló törvény bekezdése alapján „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végégig folyamatosan fenntartani.” Az előírás miatt fontos a virágbimbós növény pontos felismerése. A parlagfüvet sokszor összekeverik a gyomnövények közül a fekete ürömmel, ugyanis leveleik hasonlóak. Az alsó leveleken azonban szemmel is jól látható a különbség, az ürömé fehér bolyhos, felül a parlagfű leveleinél sötétebb zöld színűek. Míg a fekete üröm alsó levelei karéjosak, addig a parlagfű levelei szeldeltek. A felső levelek már a fekete ürömnél is szeldeltek, így az alapján megtéveszthetnek bennünket. A parlagfűhöz hasonló levélformájú dísznövények közül az ugyancsak fészkes virágzatú büdöske, viszont a büdöske jóval alacsonyabbra növő növény, mint a parlagfű, levelei páratlanul szárnyaltak – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal honlapján.

Intenzív szaporodás

A parlagfű betelepült növény, rendkívül jól alkalmazkodik az adott éghajlathoz, az alkalmazkodás után pedig robbanásszerű szaporodásnak indul. Művelésből kivont, parlagon hagyott területeken, utak mentén, gyomtársulásokban fordulhat elő. Virágzása július végétől október végéig tart. A legnagyobb parlagfű koncentráció augusztus 20-a körül várható.

(A borítóképen: Allergiavizsgálaton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában