állatmentés

2020.08.05. 13:00

Megkínzott kutyákat mentenek, új menhelyre gyűjtenek a szurkolók

Harminc–ötven férőhelyes menhely kialakításán gondolkodik Ongán a Szurkolók az Állatokért Diósgyőr csapata.

Detzky Anna

Forrás: Szurkolók az Állatokért Diósgyőr

A Szurkolók az Állatokért Diósgyőr már évek óta foglalkozik munka mellett, önkéntes alapon a megkínzott, sérült kutyusok mentésével. Jelenleg tizenhárom ebről gondoskodnak, de az országos Szurkolók az Állatokért szervezet legalább 50–80 állat sorsát egyengeti napi szinten. Mivel a diósgyőriek kinőtték a jelenlegi vasgyári telephelyüket, költözni szeretnének. Az ongai önkormányzattal már folynak az egyeztetések.

Letelepednének

– A mostani helyünkön csak ideiglenes befogadásra alkalmas és összesen 9 darab kennelünk van, és se áram, se víz nincs – mondta Csík Zoltán, a csoport vezetője. – Már kinéztük a területet, amin ház is található, és mellette 30–50 kennel is elférne.

Ezt szeretnénk megvásárolni, és felújítani a már meglévő épületet. Hosszabb távon abban is gondolkodunk, hogy állandó férőhelyet biztosítsunk védenceinknek, bár ez engedélyköteles, és sok utánajárás kell hozzá. Viszont már az ongai önkormányzattól is kaptunk kedvező ígéreteket. A vasgyári telephelyünket egy felajánlás révén kaptuk.

Akcióhősökkel

Az új telephely kialakításában önkéntesek segítségét várják.

– Örülnénk neki, ha már ebben az évben meg tudnánk vásárolni a területet és elkezdhetnénk a munkálatokat. Kerítést kellene felhúzni, és a kennelek kialakításával is lenne elég tennivaló, mert ezeket többféle méretben készítenénk el és egyedi kifutókat csinálnánk. Amit tudunk, igyekszünk saját kezűleg megoldani. Mivel minden évben télen, még a fagy beállta előtt készítünk kutyaházakat azoknak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, már kialakult egy segítői körünk. Az ő munkaerejükre számíthatunk minden ilyen akciónk alkalmával – tette hozzá Csík Zoltán.

Adományládákat tettek ki

A Szurkolók az Állatokért Diósgyőr csapata egész Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vállal mentést.

– Rengeteg bejelentést kapunk kóbor kutyákkal és cicákkal kapcsolatban is, de mi az állatkínzásos eseteket részesítjük előnyben, hogy a legrászorultabb kutyusokon tudjunk segíteni. Legutoljára két bőrbeteg kutyát mentettünk, mostanra ők is gazdikeresők. Több ellenőrzést is végeztünk a nyáron, például a tapolcai csónakázótónál. Nemrégen pedig a sátoraljaújhelyi kalandparkba kirándultunk, ahol adományládánk is van a legfelső szinten. Azok, akik a súlyosan sérült állatok ellátásához, fuvarozásához és műtéti költségeihez szeretnének hozzájárulni, ebben helyezhetik el pénzadományaikat. Több hasonló helyszínre tettünk ki adományládát Miskolcon is – sorolta a csoport vezetője.

(A borítóképen: Csík Zoltán, a Szurkolók az Állatokért Diósgyőr vezetője Dézivel és az új gazdival)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában