új nyári rendezvény

2020.08.05. 11:30

Korzóval nyitott Tiszaújváros

Vadonatúj nyári rendezvényt találtak ki a tiszaújvárosiaknak a bezártság utánra.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/ÉM

Nemcsak az ételkülönlegességek, hanem a rendezvény is hiányzott a városban, hiszen a koronavírus-járvány miatt hónapokig nem jártak össze, nem mentek egymáshoz, nem ülhettek be koncertekre, színházba, és nem lehettek együtt tömegrendezvényeken – ezt a feszültséget oldotta többek között a Gasztro Korzó, Tiszaújváros új szabadtéri nyári rendezvénye, melyet a művelődési központ előtt, a Széchenyi úton rendeztek meg.

A rendezvény egyedi, közösségi hangulatát a Tiszaújváros hivatalos honlapján olvasható beszámolók alapján idézzük fel.

A lezárt utca

„Sétálóutca lett erre a szombat délutánra a tiszaújvárosi Széchenyi út. Volt utcaszínház, koncert, retró kertészeti bemutató s mi szemnek, de leginkább szájnak ingere. A gesztenyefák árnyékában babzsákon, a sétányon színes raklap utcabútorokon lehetett pihenni, no és jókat enni. Volt sorban állás is, vasalt lángosért, hamburgerért, halas finomságokért, kézműves sörért, zamatos borokért, kávékülönlegességekért, klasszikus francia süteményekért. Volt édes és sós, volt erős feketéből és csiliszószokból. Jutott mindenkinek, ételből és élményből egyaránt.”

„Nagyon köszönjük mindenkinek, hogy eljött erre a rendezvényre és az önkormányzatnak, a helyi szervezőknek is, hogy itt lehettünk, és gondoltak ránk – mondta Czokó Attila bisztrótulajdonos. – A szakácsaink egy kis különlegességgel készültek, a szokásos kínálatunk, a harcsatortilla most egy kicsit át lett alakítva, Paulaner sörrel lett megbolondítva, és sörtésztában készítettünk egy fritto mistót, ami harcsa és tigrisrák keveréke, ez lett kisütve, és ez van egy ciabattába belecsomagolva. A másik sztenderd ételünk a tépett húsos tortilla, a harmadik egy mexikói csilis, marharagus, ami szintén tortillalapba van töltve, és persze van desszertünk is.”

„Rengetegen vannak, szerintem már nagyon ki voltak éhezve az emberek egy ilyen rendezvényre. Mi egyébként mindig gasztrotúrán vagyunk, úgy is mondhatom, hogy egy kicsit ki akarunk mozdulni abból a tipikus magyar szegmensből, inkább a magyarosnak azt az átalakítását szeretnénk kínálni, ami egy kicsit az új generációnak is tetszik. Természetesen a tradicionális dolgoknál is szeretnénk maradni, ezt a hamarosan nyíló Tisza-parti szállodánknál is észre lehet majd venni” – mondja.

Étellel párosítva

Egy tiszaújvárosi borászházaspár is kitelepült a korzóra. Borbély Roland és felesége, Kiss Zsuzsa családi borászatuk borait hozta el a rendezvényre.

„Ez az első alkalom, hogy kitelepülünk Tiszaújvárosban, nagy örömünkre. Hétféle borunkat hoztuk el, vöröset, fehéret, rozét, félszárazat, szinte mindent, ami a palettánkon van. Nagyon jó ez a gasztroesemény, így most az ételekkel párosítva fogyasztják a borainkat. Ahogy itt hallottam másoktól is, már most megfogalmazódott sok emberben, hogy még akarnak ilyet Tiszaújvárosban” – sorolja Borbély Roland.

Kiváló ötlet

Sokan voltak a korzón, jönnek folyamatosan, alig lehet leülni, mindenki kiszabadult a konyhából. Nézelődnek, kóstolgatnak, vásárolnak.

„A barátnőmmel jöttem ki, nagyon jó itt minden, bár szerintem több étkezési hely, lehetőség is lehetne a jövőben. Nagyon jó, hogy végre van valami a városban, egy kicsit pótolja ez az elmaradt társasági életet” – mondja Balogh Mária.

„Harcsás és királyrákos ételt kóstoltam, nagyon finom volt és nagyon különleges – mondta Éva. – Mi nagyon nagy halevők vagyunk. Sokszor kerül belőle az asztalra. Igyekszünk minden hétvégét együtt tölteni a családdal, sokszor útnak indulunk, kirándulunk és kipróbáljuk az éttermeket, kóstolgatjuk az ízeket. Ez, ami itt van a Széchenyi úton, nagyon tetszik. Nagyon hiányoltuk már a rendezvényt és az effajta programot. Épp itt ötleteltünk már, hogy egy ilyen jó lenne akár a város közepére, a Szent István útra is, sőt ki lehetne bővíteni gyerekjátékokkal, mint a Triatlon Nagyhét alatt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában