allergiaszezon

2020.08.23. 09:30

Jöhet a fülakupunktúra

A természetgyógyász szerint hosszú távon az életmódváltás lehet ír az allergiára.

Méhes László

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A természetgyógyászat holisztikus módon, egészében tekint az emberi szervezetre. Arra törekszik, hogy a beteget ne csak a tünetei vagy a szervei állapota alapján gyógyítsa, hanem a terápia során a páciens általános fizikai és pszichés állapotát, környezetét, valamint az életmódjából fakadó problémáit is feltárja – szögezi le Sári Róza természetgyógyász, életmód-tanácsadó, akivel az allergia kezelésének alternatív lehetőségeiről beszélgettünk.

– A hagyományos kínai orvoslás és a népi gyógyászat megfigyelései egyaránt összefüggést látnak a tüdő és a vastagbél között, ezért az allergiás panaszok esetén ezt a két területet egymással összefüggésben kezelik. Ez alapvetően azt jelenti – fogalmazza meg –, hogy ha rendbe tesszük az emésztőrendszert, az hatással lesz a tüdőre, közelebb visz az allergiával kapcsolatos problémák megoldásához.

Különbözünk

A természetgyógyászat alap­állása az, hogy különbözőek vagyunk: felépítésünkben, testalkatunkban, biológiai működésünkben, lelki és fizikai állapotunkban. Ennek megfelelően mindig személyre szabottan kell keresni a gyógymódot is.

– Az allergiás panaszok azonnali enyhítését fülakupunktúrás kezeléssel érhetjük el, de aki fél a tűtől, fülakupresszúrás módszert is választhat – említ egy általános, mindenkire érvényes lehetőséget Sári Róza. Megjegyzi azonban, hogy a probléma egészének megoldáshoz közelebb juthat a beteg, ha átgondolja életmódját és annak a szervezetére esetleg negatívan ható tényezőit.

Helytelen szokások

– Napjaink modern élelmiszerei, köztük olyan alapvetőek is, mint a kenyér és a tej, számos laboratóriumi úton előállított adalékanyagot, színezéket, vegyszermaradványokat tartalmaznak, amelyek mint „idegen test”, terhelik az emberi szervezet egészét – mondja Sári Róza. – Nehéz lemondanunk a helytelen szokásainkról, a szervezetünkre károsan ható ételekről, de meg kell tennünk, ha nem abba akarunk belebetegedni, amit megeszünk. A karanténidőszak sokak számára módot adott most arra, hogy felülvizsgálja a korábbi életszemléletét. Rátaláljon a belső „iránytűjére”, felülvizsgálja az életmódját: többet mozogjon, egészségtudatosabban étkezzen. Kitűnő példája ennek, hogy sokan megtanulták, hogyan kell kovásszal kenyeret készíteni. Ez is egy lépés volt az egészségtudatos életmód felé, ráadásul megtapasztalható volt, milyen értéket hagytak ránk ezzel is az elődeink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában