Család

2020.08.05. 19:00

Hiszti mint feszültségoldó

A gyermek hisztijét nem minden esetben könnyű kezelni, azonban az akaratosság nem egyenlő a rosszasággal.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Mi vezet a gyermek hisztijének kialakulásához, és hogyan érdemes azt szülőként kezelni? – ezeknek a kérdéseknek jártunk utána Kovács Ágnes klinikai gyermek szakpszichológussal.

Hiszti vagy céltudatosság?

– A jellegzetes dackorszak 2-3 éves korban alakul ki, ez az autonómiatörekvés időszaka, amikor igen szembetűnő, hogy a kisgyermeknek van akarata, rendelkezik fantáziával, képes előre elképzelni azt, hogy valami jó lehet, valamitől, amit ő szeretne, jól fogja magát érezni. Olyan szükséges képességeket mutat, amik tulajdonképpen megalapozzák azt, amit később céltudatosságnak nevezünk, és amit a mai világban mindenképpen pozitív tulajdonságnak tartunk – kezdte Kovács Ágnes.

Bármely korról is beszélünk, a gondot az okozza, az vezet a hisztihez, hogy még nem tud a gyermek késleltetni, azonnali vágyteljesítés hajtja, és így hiányzik az a szegmens a folyamatból, amikor időt hagy a célhoz vezető lépések megtervezésére.

– A gyermek ugyanúgy érzelmekkel reagál egy frusztrált helyzetre, mint mi magunk – hangsúlyozta a szakember. – Velünk ellentétben ő még nem tudja megfogalmazni a gondolatait, érzéseit, csak a hisztit kiváltó okokat, ürügyeket tudjuk azonosítani, amelyeket sokszor nehéz elfogadnunk. Ha megértjük, hogy a kiborulása tulajdonképp egy feszültséget levezető folyamat, amikor a testét, lelkét nehezítő érzések utat törnek maguknak, akkor képesek leszünk arra, hogy ezt a folyamatot megfelelően végigkövessük és egészségesen kezeljük – fejtette ki Kovács Ágnes.

Biztonság és következetesség

A hisztizés minden korosztály esetében megjelenik, azonban más és más formát ölt az egyes periódusokban. Kiválthatja a fizikai diszkomfort, éhség, fáradtság, túl sok inger, saját határainkba való ütközés vagy ha a környezet által állított akadályok miatt nem tudjuk elérni, amit szeretnénk.

– Szülőként, nevelőként a legjobb, amit tehetünk, ha megtanítjuk a gyerekeket azokra a lépésekre, amikkel el tudják érni céljaikat. Ha magunkban keressük a hibát, egyre idegesebbek leszünk a gondolattól, hogy nem vagyunk jó szülők, valamit elrontottunk, aminek eredménye a hisztis csemete – magyarázta a gyermek szakpszichológus. – Ez semmiképp sem jó irány. A kiszámítható biztonság és következetesség a kulcsa az egészséges személyiség nevelésének.

Megfogható érzelmek

Megfigyelhetjük, hogy a gyerekek egészen másképpen képesek működni otthon, másként a nagymamánál és gyakran a szülő számára ismeretlenül az iskolában, edzésen is.

– Számos oka lehet ennek, azonban az egészséges környezet az, ahol nem kell szégyellni, rejtegetni, hanem meg lehet élni, ki lehet mutatni az érzéseinket. Ha azok megfoghatóvá, kimondhatóvá válnak, akkor sokkal egyszerűbb elfogadható mederben, korlátok között tartani őket és bánni velük, és az a tapasztalat, hogy ez a tanulási folyamat nem ér véget a gyermekkorral – erősítette meg a szakpszichológus.

(A borítóképen: Őszinteséget jelent a hiszti a szakember szerint)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában