2020.08.11. 17:30
Hamarosan kóstolhatjuk az idei ország tortáját
Hamarosan a cukrászhűtők polcain a birsalmás különlegesség, kíváncsiság övezi körül.
Forrás: : MAGYAR CUKRÁSZ IPAROSOK ORSZÁGOS IPARTESTÜLETE
Fotó: Gergo Kapas
Curiositas, latinul kíváncsiság, ezt a fantázianevet viseli az idei év díjnyertes Magyarország tortája. A tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián készítette el. Összetételét a fehér csokoládés piskóta, a sáfrányos birszselé,
a kekszes, fehér csokoládés ropogós réteg, a mogyoróganache, a mandulamousse, valamint a tejcsokoládés bevonat adja.
Titkos receptúra
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete már a győztes torta kihirdetése előtt elküldi a receptet azoknak a cukrászdáknak, amik jelentkeznek az elkészítésére és vállalják a titoktartást is.
Megyénkben többek között a Kisgergely Cukrászda is évről évre él ezzel a lehetőséggel.
– A tortát kizárólag a megkapott receptúra és technológia megtartása mellett lehet elkészíteni. Természetesen addig minket is köt a titoktartás, amíg a hivatalos eredményhirdetés alkalmával ki nem derül, hogy ki nyerte a „Magyarország születésnapi tortája” címet a beküldött pályamunkák közül. Azért is célszerű hamarabb megkapni a recepteket a cukrászatoknak, mert egy ilyen volumenű termék elkészítéséhez sok időre van szükség, be kell szerezni a megfelelő minőségű és mennyiségű hozzávalókat – avatta be lapunkat a részletekbe Balga Tibor, a Kisgergely Cukrászda cégvezetője.
A továbbiakban az is kiderült, hogy a hivatalos megjelenést több próbasütés is megelőzi. Ezek általában az augusztus 20-ai ünnepségek előtt egy-két héttel történnek meg.
Birssel nehéz dolgozni
– Nyilvánvalóan folyamatosan teszteljük az elkészült termékeket. Ebben több mint 15 fő cukrászmester nyújt segítséget, közöttük szép számmal vannak jelen aranykoszorús mesterek is – mondta Balga Tibor. – Az idei győztes torta a Kíváncsiság nevet kapta. Szerintem nem véletlenül, ugyanis mi is kíváncsiak vagyunk arra, hogyan fogadják a magyar vendégek a birsalmás édességet. Régebben jobban el volt terjedve, nagyobb hagyománya volt a birsalmából készült élelmiszerek fogyasztásának. Talán ezt a hagyományt szeretnék visszahozni. Egyébként a birsalmával meglehetősen nehéz dolgozni.
Arra, hogy a nyers változatát feldolgozzák a cukrászatok saját felhasználásra, nagyon kevés kapacitás van. Ezért félkész vagy kész püréket, kompótokat használunk a torta elkészítése során.
Színben és ízben is gazdag
– Cukrászüzletünkben a sütemény mindaddig elérhető lesz, amíg a fogyasztóknak van rá igényük. A mai napig készítjük megrendelésre a 2007-es „Magyarország születésnapi tortája” verseny legelső győztesét, a madártejtortát. Árát elsősorban
a felhasznált alapanyagok, a technológia bonyolultsága, az elkészítéséhez szükséges idő határozza meg. Mivel idén is rengeteg minőségi hozzávalóból fog elkészülni a torta, több réteg különböző ízű, állagú betét is van benne, így ez sem a legolcsóbbak közé fog tartozni. A tortát hivatalosan augusztus 19-étől kezdjük majd el árusítani többek között Miskolcon.