segítő kutya

2020.08.01. 08:00

Gazdijával koncertezik a vakvezető

Dandzsi, az árván maradt vakvezető kutya hű gazdira lelt Kardon Annamariban, az örömzenészben.

Detzky Anna

Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

A hétéves németjuhász szuka tavaly júniusban érkezett Németországból a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolához. Kardon Annamari fogadta be, aki már régóta gondolkodott rajta, hogy segítségére lenne egy vakvezető kutya. Annamari magas színvonalon zongorázik. Párjával és neves zenészekkel is volt már közös fellépésük, ahová Dandzsit is magával vitte.

Sztárok között

Legutóbb július 22-én a Koncert Vaksötétben – ének és zongora fények nélkül című érzékenyítő alkalmon zenéltek együtt Szalóki Ágival, a Budapest Bárból is jól ismert Németh Jucival és Kollár-Klemencz Lászlóval.

Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

– Kicsi koromtól úgy képzeltem el az életemet, hogy lesz benne kutyus. Kínálkozott ez a lehetőség, és annak ellenére, hogy sok fellépésünk volt akkoriban, és nagyon elfoglalt voltam, mégis úgy döntöttem, hogy vágjunk bele – mesélte Kardon Annamari.

Németül értett

Egy német kisvárosból került a kutyus Budapestre, ami komoly váltást jelentett számára.

– Apukám német diákokat tanít, egyik tanítványa kereste meg, hogy az elhunyt édesapja vakvezető kutyáját felajánlja nekünk. Nekem apu vizsgaidőszak közepén szólt erről. Amikor Magyarországra került, Dandzsi még gyászolta az előző gazdiját, szomorú volt, alig evett. Az összeszokásunk időszaka kalandosan kezdődött, mert a kutya teljesen más életkörülmények közül érkezett, mint amit én tudtam neki kínálni. Egy kisvárosi középkorú német férfi volt a gazdája, így azt is meg kellett szoknia, hogy más, magyar vezényszavakat kap. Azóta már kilenc hónapja él nálam, és teljesen feloldódott. Jelenleg az új útvonalakat tanuljuk, mert nem régen költöztem össze a párommal. Dandzsi nem mindig szereti az ismeretlen helyeket, helyzeteket, általában időre van szüksége, hogy megszokja. Viszont mostanra a koncertjeimet is nagyon szépen végigfekszi mellettem – számolt be Annamari.

Ismét levizsgázik

Németországban teljesen más a vakvezetőkutya-képzés, Dandzsinak újra vizsgáznia kell.

– A család keresett meg minket, hogy készítsük fel Annamarit a vizsgára, és tanítsuk meg vakvezető kutyával közlekedni. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola elvállalta az ügyet – mondta Komondi Piroska szakmai vezető. – A kutya egy általános egészségügyi állapotfelmérésen vett részt, aztán teszteltük, hogy Németországban mit tanult már meg. Fajtájából adódóan is kicsit nehezen élte meg a gazdiváltást. Aztán elkezdtünk Annamarival közösen dolgozni, aki eddig csak fehér bottal közlekedett, és meg kellett tanulnia ellátni a kutyát is. Ez egy több hónapos folyamat, és még az előírt vizsga előtt állnak, amit a páros teljes egészében le fog tenni, bár az állat már eleve sok mindent tudott. Most az összecsiszolódás folyamata tart Annamari és párja budapesti otthonában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában