több száz éves hagyomány

2020.08.07. 11:30

Az ónodi vásár csakis csütörtökön lehet

A vásári hangulat abszolút garantált, a helyszín nem változik, csak a szereplők.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Kozma István

A júniusi Országos Állat- és Kirakodóvásáron extrém sokan voltak, valószínűleg azért, mert a kijárási korlátozást követően az volt az első, és az emberek örültek a szabadságnak – kezdte Tarnóczi József, Ónod polgármestere. Hozzátette: a mostani alkalommal már kevesebben voltak, a megszokott méretű, nagy nyári vásárnak mondható forgalommal. A terület nagyságából adódóan, ami nyolc és fél hektár, a többezres résztvevői létszám eloszlik.

Az árusítók és vásárlók most jellemzően Magyarország területéről érkeztek, de máskor sok a külföldi is az eseményen. Az eső sem szokta visszatartani a látogatókat, ezúttal azonban az időjárás is kiváló volt.

Ami nagy feladat mindig, az az előkészítés, hogy az elárusító helyeket olyan állapotba hozzák, amilyet mindenki elvár – hangsúlyozta a polgármester. A füvet lekaszálni, rendbe tenni a hatalmas területet legalább kéthetes munka.

Régi hagyomány

A vásárt követően pedig azonnal szemetet szednek. Már aznap estére rendbe teszik, összetakarítják a vásár helyét. Tarnóczi József még megemlítette, hogy több megkeresést kaptak már azzal kapcsolatban, hogy legyen a vásár más időpontban, mondjuk hétvégén, ne hétköznap. Ez azonban egy több száz éves hagyomány, amin nem szeretnének változtatni. Már csak azért sem, tette hozzá a polgármester, mert akkor esetleg ütközne az időpont más nagy vásárokkal. Az, hogy minden hónap első csütörtökén van a piac, az ugyanolyan védjegye a vásárnak, mint az, hogy Ónodon van. Ezt az egész országban mindenki tudja, aki valaha járt itt – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában