Egészség

2020.08.26. 18:30

Az esti nyugalomra törekvés sokat segíthet

A napirendet iskolakezdés előtt egy héttel fokozatosan vissza kell állítani – hangsúlyozzák a szakemberek.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Pszichológusok és pedagógusok egybehangzó véleménye: a gyermek korának megfelelő, kellő pihenés sokat segít abban, hogy ne fáradtan kezdje az iskolát szeptemberben.

Akár most lesz elsős a gyermek vagy már nagyobbacska, esetleg rutinos felső tagozatos általános iskolás, a lazább nyári napok után nagy segítség a napi rutinhoz való visszatérésben, ha már iskolakezdés előtt fokozatosan visszaállítjuk a reggeli kelés és esti lefekvés idejét. Ebben a szülőnek van nagy szerepe és felelőssége. A kis- és „nagydiáknak” egyaránt legalább egy héttel az iskolakezdés előtt változtatnia kell alvási szokásain, korábban kell menni aludni és időben felkelni, különben a fáradtság romló iskolai teljesítményhez vezethet.

A legjobb, ha az esti lefekvés és a reggeli kelés mindig ugyanabban az időben van. A gyerekeknek több alvásidőre van szükségük, mint a felnőtteknek, és a biológiai órájuk is könnyebben felborul.

Kortól függően a kisiskolásoknak legalább 9–10 óra jó alvás kell. Ugyanis nemcsak az alvás órában mért ideje számít, hanem a minősége is, hiszen ügyelni kell az egészséges alvási környezetre is. A nyugodt éjszaka biztosítása érdekében lefekvés előtt már ne egyen túl sokat a gyermek, ne igyon élénkítő hatású, például koffeintartalmú italokat.

A pezsdítő mozgást is kerülni kell. A hálószoba csendes, sötét és inkább hűvös legyen. Ahol ez megoldható, ne legyen se számítógép, se televízió a gyermek hálószobájában – ajánlják a szakemberek. Segíthet az elalvásban, ha van esti mese, amit a szülő olvas vagy mond, de akár egy kis beszélgetés a nap történéseiről, illetve bármiről, ami a gyermek számára nyugodt, meghitt élményt ad és a másnappal kapcsolatos szorongást oldja.

Ha kamasz, akkor nehezebb

A lefekvés idejét előrehozni meglehetősen nehéz, és ha egyszer kialakult egy szokás, napokba, de inkább hetekbe telhet új rendszer kialakítása. Épp ezért nem meglepő, hogy a tanítás első hetében a legtöbb kisgyerek és kamasz nem alszik eleget. Egy tinédzsernek is minimum nyolc óra alvásra van szüksége, így ehhez képest kell kiszámolni a lefekvés idejét, ami nem lehet alku kérdése.

Gyakran felmerülő szülői panasz, hogy a tizenéves gyerekkel nehéz megértetni, miért kell a nyári a szünet utolsó hetét már katonás rendben tölteni. Erre csak az a megoldás, ha megbeszéljük vele, hogy ez szükségszerű folyamat, a szervezetének át kell állnia, amihez idő kell.

(A borítóképen: A kisiskolásoknak legalább 9–10 óra jó alvás kell (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában