városi madarak

2020.07.03. 12:00

Varjak helyett csókák jöttek

Újra megjelentek a miskolci utcákon a hangos és követelőző csókák.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A csóka a kisebb testű varjúfélék közé tartozik. Alapvetően kedveli az ember közelségét, így nem csoda, hogy gyakran épületek zugaiban fészkel, és a nagyvárosokban akár az emberek között a teljesen fátlan utcákon is szívesen mozog. Miskolcon is rendre megjelennek ezek a madarak. Az utóbbi napokban tömegestül látták őket a belvárosban és a Búza tér környékén is.

Ételmaradékokon is elélnek

A csóka egyébként Eurázsia jelentős részén és Észak-Afrikában elterjedt faj. Magyarországon főleg sík- és dombvidéken költ, jórészt az emberi településekhez kötötten. A városi környezeteken kívül mezőgazdasági területek mentén varjútelepeken, idős fák odvaiban és mesterséges odúkban, költőládákban is megtelepszik. A tojó 4–6 tojást rak, a kotlásban a hím nem vesz részt, de a tojóról gondoskodik. A kotlási idő 17–18 nap, a fiókák között jelentős kor- és méretkülönbség lehet. A fiókák nevelését a két szülő közösen végzi, a fiatalok egy hónapos koruk körül hagyják el a fészket, de még sokáig szüleikkel tartanak. Főleg rovarokkal, kisemlősökkel és ételmaradékokkal táplálkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában