Állatvilág

2020.07.11. 14:00

Tévhitek az ivartalanításról

Az előítéletek és a tájékozatlanság akadályoznak meg sok gazdit, hogy ivartalaníttasson.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Országos felmérés bizonyította, hogy a gazdiknak csak 62 százaléka tartja fontosnak az ivartalanítást. Utánajártunk, hogy ennek vajon mi lehet az oka. A köztudatban élő ivartalanítással kapcsolatos tévhitekről állatvédőket kérdeztünk.

Kevesebb betegség

- A menhelyre érkező emberek 90 százaléka tisztában van vele, hogy az ivartalanítás a nem kívánatos szaporulatnak a megelőzésére szolgál – mondta Kisfalvi Nyina a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) elnöke. – Ebből 60 százalék tudja, hogy a beavatkozással az ivarszervi megbetegedések is elkerülhetők, amivel adott esetben meghosszabbítható az állat élete. Még mindig sok ember úgy gondolja, hogy egyet fialnia kell a kutyának. Ezzel szemben nekünk az az álláspontunk, hogy az ivartalanítást minél fiatalabb korban iktassuk be, lehetőleg még ivarérés előtt. Így magunknak és az állatnak is sok kellemetlenséget megspórolhatunk. Attól is sok gazdi fél, hogy az ivartalanítás után elhízik a kutyájuk, viszont ez nagyban függ az egészséges élelmezéstől és a testmozgástól.

Hamar felépülnek

Az ivartalanítás az állat viselkedésére is hatással lehet, de nem törvényszerű, hogy nyugodtabbá válik tőle.

- Nem biztos, hogy a kutyus teljesen elveszíti az érdeklődését az ellenkező nem iránt, de a műtét után természetesen kölykei már nem fognak születni. Sem a szukák, sem a kanok számára ez nem jelent különösebb fizikai és lelki megrázkódtatást. Az elenyésző kockázattal járó beavatkozásból néhány nap alatt felépül a kedvenc. Azokon, akik anyagi okokból ódzkodnak a műtéttől, az állam tudna segíteni, ha bevezetnék az ebrendészeti hozzájárulást, mert akkor a gazdik mentesülnének a költségektől – magyarázta a MÁSA elnöke.

Támogatást nyújtanak

A Tündérmajor Állatvédő Egyesület elnöke bizakodó, mert tapasztalata szerint egyre tudatosabbak a gazdik.

- Azt látom, hogy értelmiségi körökben és városon egyre több gazda tartja fontosnak az ivartalanítást. A szegregációs területeken viszont van, ahol nem igazán értik, hogy mivel jár ez a műtét – jelentette ki Lengyel Anita. – Sokan úgy gondolják, hogy az ivartalanítással meg kell várni az első tüzelést. Ez nem igaz, nem jó megvárni vele, mert csak így tudjuk szinte nullára csökkenteni az ivarszervi daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. Emellett kevesebb szökési kísérlettel számolhatunk és csökkenő dominanciával, amikor a műtét után négy-öt hónappal már kiürültek a hormonok. Azoknak pedig, akik anyagi gondjaik miatt nem tudnak ivartalaníttatni, javasoljuk a Nyílt Ivartalanítás Szponzorálását Támogató Alapítvány felkeresését, amely vállalja, hogy kutyák és macskák műtétjeihez szerez anyagi forrást.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Betegségek elkerülésére is szolgál az ivartalanítás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában