Diákmunka

2020.07.31. 07:00

Szerszámot ragadtak az encsi fiatalok

Kerítést festenek, füvet gereblyéznek, mindenütt ott vannak, ahol dolgos kezekre van szükség.

Hegyi Erika

20200724 Encs fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Diákmunka riport. képen: Bártfai Bence, Sándor Valentin és Zádori Dominik Bence

Fotó: Bujdos Tibor

Hogy miért jó diákmunkásnak lenni? Többek között azért, mert a fiatalok bepillantást nyerhetnek a felnőttek dolgos hétköznapjaiba, és olyasmit tanulhatnak, amire az iskolában nincs lehetőségük. De az sem utolsó, hogy a barátokkal együtt jobban telik a nyár, és még fizetség is jár érte.

Munka a sportközpontban

Szorgos diákmunkásokkal találkoztunk a napokban az encsi sportközpontban. Épp a lekaszált füvet gereblyézték össze egy kisebb boglyába. Az intézmény dolgozói bizonyára örültek a nyári kisegítőknek, hiszen ilyenkor meglehetősen sok a munka a jókora területen.

A kedvünkért a fiatalok egy kicsit abbahagyták a száradó fűvel való hadakozást. Bártfai Bence elárulta, ez már a második nyár, amikor munkát vállal. Tavaly a könyvtárban dolgozott, most pedig itt, a sportközpontban. Kerítést csiszoltak, majd festettek, most pedig itt a gereblyézés. Elárulta, a festést kedvelte a legjobban.

– Jó itt lenni. Hiszen a barátokkal vagyok, nem unatkozom, könnyebben telik a nyár. És még zsebpénzt is kapunk. Ha letelik a munka, az augusztust pihenéssel töltöm majd – mondta Bence.

Egy kis önállóság

Sándor Valentin rutinos munkaerő, hiszen ez már a negyedik nyár, amikor dolgozni állt.

– Minden évben máshol vállaltam munkát. Így sokféle tevékenységet kipróbálhattam, de nekem mindegyik tetszett. A legizgalmasabb talán itt, a sportközpontban. Megismerhetem, hogy mit dolgoznak itt a felnőttek, ki mivel foglalkozik, hogyan folyik a karbantartás. A fűnyírástól kezdve a szerelésig sok mindent kell itt csinálni. Igaz, a fizikai munkát nem túlságosan szeretem, de azért nem árt meg. Önállóbbak leszünk, ami felkészít bennünket a nagybetűs életre. Az is jó, hogy a barátaimmal lehetek, a felnőttek pedig készségesek, ha valamit nem tudunk, jönnek és segítenek – sorolta Valentin.

Megtudtuk tőle azt is, hogy májusban érettségizett, úgyhogy szeptemberben egyetemen folytatja a tanulást. De augusztusban még tervez egy is nyaralást a Tisza-tónál a barátokkal.

Zádori Dominik Bence először próbálta ki a nyári diákmunkát. Kíváncsi volt, hogy milyen is ez.

– Azt tapasztaltam, hogy nagyon jó. Bepillantást nyertem a felnőttek munkájába, ami nagyon érdekes. Itt olyan készségeket és tudást is el lehet sajátítani, amelyekre otthon is szükség lehet. Úgy fogalmaznék, hogy kicsit kinyílt előttünk a világ. És persze remek pénzkereseti lehetőség is a diákmunka. Nekem a kerítésfestés tetszett a legjobban, az viszonylag egyszerű feladat volt, de közben hasznos. Érdekelne még az egészségügyi központban végezhető munka. Jövőre hátha sikerül oda is bejutnom. Konkrétan nem tudom, mi ott a feladat, de bizonyára izgalmas lehet – fogalmazott Dominik.

Talán visszavágynak

Azt már Mikola Gergelytől, Encs polgármesterétől tudtuk meg, hogy nemcsak ők hárman, hanem júliusban összesen 76 diákmunkás végez hasznos tevékenységet a városban. Feladatuk szerteágazó. Van, aki a művelődési központban dolgozik, mások a bölcsődében, az óvodában. Néhány diák a fügödi városrészben az ételosztásnál segédkezik, de a város idősek otthonában is dolgoznak diákok. Besegítenek a járási hivatalban, ezenkívül az önkormányzat műszaki osztályán végeznek érdekes feladatokat.

– Én főleg a műszaki osztály munkájára látok rá. Az osztály vezetője naponta reggel 8 órakor tart eligazítást. Tisztázzák, hogy kinek mi lesz aznap a feladata. Volt, aki a játszótéri elemeket ellenőrizte, és ha valamilyen problémát talált, akkor je­lezte. Ez fontos munka, hiszen a javítással, a karbantartással megelőzzük a baleseteket. Olyan diákok is vannak, akik az utak állapotát vizsgálják, összeírják, hol vannak kátyúk, mások közterületi lakossági panaszra mennek ki a helyszínre. Megvizsgálják a problémát, majd dokumentálják. Szeretnénk készíteni az utókor számára egy gyűjteményt Encs épületeiről, ebben is a diákok segédkeznek azzal, hogy fényképeznek, majd adatbázist készítenek a házakról. Nemrég három napon keresztül a gazdatiszti házunk bútorait, eszközeit vették leltárba. És itt vannak a diákok a sportközpontban is, ahol szintén sokféle hasznos tevékenységet végeznek. Természetesen az életkoruknak megfelelő mennyiségű feladatot kell elvégezniük, mert nem az a cél, hogy megutálják a munkát, hanem az, hogy megismerjék, milyen feladatok adódnak az önkormányzatnál. Tanulmányaik végeztével visszavágynak ide – tette hozzá reményteljesen a polgármester.

Elárulta azt is, augusztusban újabb turnus áll munkába, akkor 50 diákot tudnak majd foglalkoztatni.

(A borítóképen: Encsen a sportközpontban is dolgoznak diákok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában