Kertészet

2020.07.25. 19:30

Rágcsálnivalók teszik kutyabaráttá a kertet

A kertben tartott kutyát is kell sétáltatni azért, hogy szép maradjon a kertünk.

Pap Gyula

A család kedvence tudja, hogy vigyázni kell a veteményre.

Fotó: Bujdos Tibor

Kertészet. A kerti kutyatartással kapcsolatban korábbi lapszámunkban azt írtuk, hogy fontos a biztonságos, tágas környezet, ahol nem kell attól tartanunk, hogy kutyánk elszökik, megeszik valami ártalmasat vagy rágcsálásával, ásásával teszi tönkre a kertet.

Kutyabaráttá tehetjük a kertet egy megfelelő méretű és megfelelő anyagból készült kerítéssel, a növények gondos megválogatásával vagy akár egy kutyahomokozó kialakításával. A megszűnt gyermekjátszóhely újrahasznosítása kiváló lehetőség a kutyahomokozóra.

Egészséges környezet

A kertünk szép maradhat, ha a kedvencünknek van saját területe. Alap, hogy a kutyának mindig legyen friss vize, hogy amikor megszomjazik, bármikor ihasson. A szabadban a kutyatál egy idő után tele lesz bogártetemekkel, a vize pedig felmelegszik, megposhad. Ezért hasznosak a kutyaitatók, amelyekből az állat egyedül is bármikor képes friss innivalót nyerni. Az alkalmatosság lehet taposós vagy szenzoros megoldású, mindkettő csatlakoztatható a kerti csapra.

Fontos, hogy a kertben legyen egy kényelmes hely, ahova elvonulhat a kutya, és nyugodtan pihenhet vagy aludhat. A kutyaház legyen fedett, bélelt, és nem árt, ha van egy kis meghosszabbított fedele, ami véd a nap és az eső ellen is. Téves az a nézet, hogy a kertben tartott kutyát nem kell sétáltatni. A környezetváltozás miatt is ajánlatos a napi egy hosszabb séta kedvencünkkel.

De hogy otthon se unatkozzanak, és se a kerti bútort ne rágják meg, se a virágokat ne ássák ki, a legjobb, ha egyszerű eszközökkel, amely lehet egy földbe ásott gumiabroncs is, kiszolgáljuk a játékos kedvüket.

Nem kertbarát „melléktermék” kedvencünk ürüléke. Szakemberek azt tanácsolják, hogy érdemes rászánni az időt és megtanítani a kutyát arra, hogy a egy meghatározott sarkába végezze dolgát, amely aztán könnyen rendben tartható. A felásott, laza szerkezetű talaj segít a kutyagumi eltüntetésében is.

(A borítóképen: Kedvencünknek is szeretnie kell a kertet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában