Házi praktikák

2020.07.17. 08:00

Otthonosan kevert, házi szúnyogellenes praktikák

Házi praktikák tárháza létezik azoknak, akik meg akarnak szabadulni a vérszívóktól.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az idegesítő rovarokat igyekezhetünk a házon kívül tartani növények ültetésével. A rozmaring illóolaja elkábítja a szúnyogokat. A levendula aromáját ki nem állhatják, a bazsalikom könnyen felnevelhető fűszernövény és szúnyogriasztó egyben.

A lakásban különböző illóolajokkal és füstölővel védekezhetünk ellenük. A leghatékonyabb füstölőpálcák tartalmaznak többek között citronellát, eukaliptuszt és szegfűszeget. Számos aromás illóolaj rendelkezik rovarriasztó tulajdonságokkal. Ezek az anyagok azonban csak rövid ideig, 2-4 órán át tartják távol hatékonyan a szúnyogokat, ezért szükség lehet az ismételt alkalmazásukra. A szegfűszegolaj enyhén gyümölcsös aromával rendelkezik. Az édes illat hatékony szúnyogriasztó. Ahogyan a borsmenta friss és édes aromája is, mivel az olaja nagyon erős. A geránium vagy más néven a muskátli olaj egy másik rendkívül sokoldalú vegyület, melyet az ókori Görögországban gyakran alkalmaztak az idegek nyugtatására és a szép bőr, illetve haj elnyerésére, ezeken túl pedig távol tartja a rovarokat. Az illóolajok néhány cseppjét vízben feloldva, gyógyszertári tisztaságú alkohollal keverve kell használni, hogy oldatban maradjon – mondta dr. Schuller Adrienn gyógyszerész.

Spray vagy kenőcs

Testre vagy a levegőbe fújható permetet a patikában, gyógynövényboltban is kaphatunk, de magunk is készíthetünk vegyszermentesen. Például almaecetből, vízből, néhány csepp teafa, citrom és eukaliptusz olajból. Az eukaliptusz és a menta esetén azonban arra hívja föl a figyelmet a szakember, hogy a környezet számára irritáló lehet az illata, illetve kisgyermekek közelében nem ajánlott, mert hörgőgörcsöt okozhat. Egy másik gyógynövényes recept szerint friss levendula, illatos macskamenta, zsálya és kakukkfű hozzáadásával is készíthetünk hasonló szert. Ezt azonban jobb, ha állni hagyjuk pár órán át, majd felrázás után kell alkalmazni. Kenni is lehet magunkat, valamilyen bázis olajba, például jojobába cseppentett illóolajjal, odafigyelve az esetleges túladagolás veszélyeire, hiszen a túl nagy dózisú aroma fejfájást is okozhat.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában