Egészség

2020.07.28. 13:30

Naptejjel a melanoma és a ráncosodás ellen

Az erős napsugárzás a DNS szerkezetében idézhet elő változást.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A napból érkező ultraibolya (UV) sugárzás, a látható fény és az infravörös közeli sugárzás többféle elváltozást okozhat a bőrben. „A bőrt ért UVB-sugarak az örökítőanyag (DNS) szerkezetében indítanak el változásokat, amelyet a szervezet normál körülmények között kijavít. Amennyiben ez nem történik meg, daganatképződés indulhat el” – mondta dr. Sziray Ágnes bőrgyógyász.

Elöregszik a bőr

A súlyos leégés komolyabb bőrbetegségeket válthat ki.

„A gyulladt, égett bőr felső rétegének leválása a hámlás, amely a gyógyulás, bőrmegújulás folyamata. Ez gyulladáscsökkentő, hidratáló készítményekkel segíthető elő, bizonyos szintű DNS-károsodás is kivédhető. Súlyosabb, hólyagos égés esetén célszerű bőrgyógyászhoz fordulni. Az UVA-tartományba eső fotonok reaktív oxigéngyökök képződésén keresztül módosítják a DNS-t. Ezek felelősek többek között a bőr öregedéséért, pigmentációs rendellenességekért, a melanoma kialakulásáért” – ismertette a bőrgyógyász.

A naptejek az erős napsugárzás káros hatásai ellen fizikai és kémiai védelmet is nyújtanak.

„A fényvédelem fizikai módja az UV-sugarak bőrbe jutását akadályozza meg, míg a kémiai fényvédelem a bőrbe jutott fény káros hatásait védi ki. Az előbbi legegyszerűbb módja a napfény kerülése főként 10 és 16 óra között, árnyékba vonulás, a napnak kitett bőrfelület eltakarása, illetve UV-fényszűrővel ellátott napszemüveg viselése. A naptejek kémiai összetevői elnyelik a sugárzást, majd infravörös fotonokat, azaz hőt bocsátanak ki” – magyarázta a szakember.

A fényvédő készítmények hatékonyságát a faktorok meghatározásával mérik.

„Az UVB-tartomány felelős a bőrpír kialakulásáért, amely a napozás megkezdése után néhány órával kezdődik. A naptejek SPF (Sun Protection Factor, nap védelmi faktorszám) száma azt fejezi ki, hogy mennyiszer több időt tölthetünk a napon ugyanazon mértékű bőrvörösség kialakulásáig. A különböző mérési módszerek eltérő volta miatt Európában 50+ a maximális faktorszám. A naptejeknél fontos, hogy az egy alkalommal a bőrre felvitt mennyiséget egyenletesen, viszonylag vastag rétegben oszlassuk el a bőrön. Ez a napfénybehatás előtt 20-30 perccel, 5 óránként javasolt, amit fokozott izzadáskor és fürdőzéskor 3 óránként kell ismételni.

(A borítóképen: Viszonylag vastag rétegben kell eloszlatni a bőrön)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában