Szobormustra

2020.07.15. 14:30

Matyóföld és környékének nőalakjai

Nők, asszonyok, leánykák mindenhol. A mezőkövesdi járásban teszünk most egy túrát, hogy felfedezzük az itteni nőalakok köztéri szobrait.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Mária-szobor (Mezőkövesd)

A szobrot 2013-ban állították, a Jézus Szíve templom melletti sírkertben. Bár Mezőkövesden és környékén több Mária-szobor is van, azonban azok mellett vagy a megközelítés, vagy a forgalom miatt nehéz megállni, imádkozni. Ez adta annak az ötletét, hogy a Jézus Szíve templom kertjében állítsanak fel egy szobrot a Szűz Anya tiszteletére, amely mellett csendes elvonulásban lehet imádkozni is.

Forrás: mezokovesd.hu

Szűz Mária és a szentek szobra (Mezőkövesd)

Az 1778-as oszlopszobor a mezőkövesdi Szent László téren, a katolikus templom melletti parkban áll, alkotója ismeretlen. Barokk stílusban épült Mária Terézia uralkodása idején a megszűnt pestisjárvány miatti hálából. Az alakok: Szeplőtlen Szűz Mária és Szent István, Szent Domonkos, illetve Nepomuki Szent János.

Szűz Mária szobra (Mezőkövesd)

Az ugyancsak ismeretlen alkotótól származó, imára kulcsolt kezű szobrot 1904-ben emelték, a mezőkövesdi római katolikus templom előtt.

Ács József: Kisjankó Bori mellszobra (Mezőkövesd)

Az 1969-ből származó kőszobor a Matyó Múzeum bejárata előtt áll. A százrózsás íróasszonyként is emlegetett Kisjankó Bori (Gáspár Mártonné Molnár Borbála) a matyó népművészet legismertebb képviselője volt.

ifj. Szabó István: Matyó menyecske (Mezőkövesd)

Az 1980-ban készült, jellegzetes matyóföldi népviseletbe öltözött asszony szobra, kezében hímzést tart. A mészkőszobor a mezőkövesdi tüdőgondozó előtt áll.

Herczeg Klára: Fiatal leány tejesköcsöggel (Borsodivánka)

A Művelődési Központ és Könyvtár melletti parkban álló szobrot 1970-ben avatták fel. Leány korsóval néven is ismert. Az alak nem éppen egy falusi lánynak tűnik, inkább azt tudnánk elképzelni róla, hogy épp a könyvtárba igyekszik. A szobrásznő testhez simuló, sejtelmesen vékony miniruhában ábrázolta a lányt, a szobor nyugalmat, kiegyensúlyozottságot, harmóniát sugároz.

Árpádházi Szent Erzsébet (Sály)

Szintén ismeretlen alkotó munkája a mészkőből készült szobor, mely a sályi római katolikus templomnál, a bejárattól jobbra látható. Talapzatán már alig olvashatóan ez áll: Magyarország 900 éves kereszténységének emlékére állíttatták Bodnár Pál és neje Skrobák Teréz.

Szent Borbála (Bükkábrány)

A település fő terén áll a 2012-ben avatott szobor. Szent Borbála többek között a bányászok, kohászok védőszentje, rajta megtalálható a szent szinte valamennyi jelképe a torony és a korona, valamint lábánál márványtáblába vésve a bányászok köszönése: Jó szerencsét!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Köztérkép.hu

[eweb-voting id="4405106"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában