levendula

2020.07.02. 15:00

Lilába borult az egész domboldal

Egy héten keresztül bárki ellátogathatott a hódoscsépányi városrészben található levendulaültetvényre.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Harmadik éve tartotta meg levendulaszedési akcióját az Ózdi Városüzemeltető Intézmény. A társaság Győzelem úti ültetvényére egy héten keresztül várták az ózdiakat. Bárki megnézhette, leszedhette, hazavihette a növényt, sőt látványos fotók is készülhettek az egyhektáros, lilába borult területen. Az ózdiak igyekeztek kihasználni a lehetőséget, az intézménynél az a tapasztalat, egyre többen fedezik fel a levendulát és a hely szépségét.

– Megszakítás nélkül harmadik esztendeje rendeztük meg a „Szedd magad!” akciónkat, amelyet már várt a lakosság. Előzetesen többen is érdeklődtek, de ezekben a napokban is azt tapasztaltuk, hogy a korábbiakhoz képest többen látogattak el a levendulaültetvényünkre – árulta el Szoboszlainé Lehmann Ildikó, az ÓVI mezőgazdasági részlegvezetője.

Ennek a programnak az időpontja mindig az időjárástól függ, előre ugyanis nem tudni, hogy milyen ütemben nyílik a levendula. Tavasszal elég hideg, aszályos idő volt, ami valamelyest befolyásolta a mostani akciónkat is.

Népszerű programok

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény idén először nem csupán a levendula szépségével invitálta a város lakosságát, a gyerekeknek ugyanis kézműves-foglalkozásokat is szerveztek, ami szintén kedvező fogadtatásra talált. A nyílt hét alatt több százan sétáltak az ültetvénynél, kismama- és esküvői fotózást is tartottak. A néhány héttel ezelőtti pipacsos réten készült fotók után a levendulás képsorozatok árasztották el a közösségi oldalakat.

– Az ÓVI varrodájában készítettünk aratószatyrokat, amiket a vendégek teleszedhettek levendulával, ezt vásárolták meg – folytatta Szoboszlainé Lehmann Ildikó. – Így mindenki maradandó emlékkel térhetett haza tőlünk, de egyéb ajándéktárgyakat és a helyben termett gyümölcsöket is árusítottunk. A levendulásunk népszerűsége vetekedett a pipacsmezővel, annyi különbséggel, hogy nálunk szűkebb volt a látogatási lehetőség, de így sem panaszkodhatunk.

Több virágot hoznak

A Győzelem úti domboldalon közel egyhektáros az ózdi levendulás. A telepítés évében ezt nagyjából ki is használták. Később ugyan néhány tő kipusztult, de ezt a dolgozók pótolni tudták. A bokrok azóta szélesednek, egyre nagyobbak, több virágot hoznak, és a lakossági „betakarítás” után megmaradt növénynek is megvan a helye.

– Kettős hasznosítás várható azzal a levendulamennyiséggel, ami most megmaradt az ültetvényen – árulta el a mezőgazdasági részlegvezető. – A betakarítás és a megszárítás után a varrodában készült zsákokba, különböző ajándéktárgyakba kerül.

A Zrínyi úti telephelyünk előtt lévő ÓVI piacon is megtalálható lesz az érdeklődők számára. Másrészt pedig egy kereskedővel is felvettük a kapcsolatot, aki a levendula virágát hasznosítani tudja.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ezen a héten a Bolyki temető után található gyógynövénykertészetébe várja a helyieket, ahol százfajta gyógy-, fűszer- és festőnövény található. A helyszínen szakvezetés mellett naponta négy alkalommal, 14 és 17 óra között indul a séta a kertészet kapujából.

(A borítóképen: A levendulásban profilképek is készültek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában