levendula „Szedd magad!”

2020.07.04. 10:00

Lila, illatos és meseszép is

A levendulaültetvények várják az önkénteseket és a „Szedd magad!” akcióra vállalkozókat.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Ezekben a napokban édes levendulaillat száll a kertek és ültetvények felől. Az Encsi járásban nem egy településen foglalkozik az önkormányzat az illatos virág termesztésével. Hernádszentandrás vagy ahogy sokan ismerik, BioSzentandrás biokertészetében is elkezdődött a héten a levendulaszüret. Ám ez esetben nem csupán mezőgazdasági munkára kell gondolnunk, hanem igazi közösségépítő csapatmunkára.

Benépesül a biokertészet

– Közel tízéves a levendulaültetvényünk – mondta Almásy-Balla Orsolya kertészetvezető. – Bár én még csak négy éve dolgozom itt, de a töveink idősnek számítanak, közel ötezer van belőlük. Szüret idején benépesül a biokertészetünk. Sarlóval és ollóval vágjuk le a levendulát, jó hosszú szárral, mert úgy lehet belőle szép csokrot kötni. Ezek megszáradnak, majd következik a morzsolás. A lemorzsolt virágok dobozba kerülnek, és várják, hogy feldolgozzák őket. Készül belőlük, tea, szörp, sütemény, a Hernádszentandrási Szociális Szövetkezetben pedig különböző kézműves termékek: illatpárna, álompárna, levendulával töltött baba és tetszetős dekorációk – sorolta Orsolya.

Elmesélte azt is, hogy nagyon sok önkéntes segítőjük van ilyenkor. Jönnek iskolás csoportok, táborozó fiatalok, de tavaly például az egyik cég Hernádszentandráson töltötte csapatépítő tréningjét, így ők is besegítettek a levendulaszüretbe. A helyi idősek sem maradnak ki a munkából, szívesen kötik csokorba a leszüretelt virágokat.

– Hozzánk bárki jöhet önkénteskedni, és aki segít nekünk, levendulát is vihet haza. Virág van bőven, 2-3 hétig is eltart, amíg mindegyiket leszedjük. Különleges kérések is érkeztek már hozzánk. Kötöttünk menyasszonyi csokrot levendulából, de esküvőre, templomi dekorációnak is kértek már tőlünk a virágból – mondja Orsolya.

Tábort szerveznek

Megtudtuk, az idén először tábort szerveznek a gyerekeknek, az lesz a neve, hogy BioSzentandrás tábor. Egyébként is jönnek hozzájuk minden tavasszal és ősszel iskolás gyerekek. Orsolya ilyenkor úgynevezett szabadtéri biológiaórát tart nekik. Megismerteti a diákokkal a különböző növényeket, elmeséli, hogy melyik mire jó, hogyan kell ültetni, gondozni, locsolni, és a hasznosításukról is szó esik. A tavaszi biológiaóra azonban a járvány miatt elmaradt.

– A kereskedelmi értékesítő kolléganő ötlete volt, hogy akkor szervezzünk nyári tábort. Hiszen hosszú ideig voltak a gyerekek otthon, a szülők is hadd pihenjenek egy kicsit, amíg a csemetéjük hasznosan tölti az idejét BioSzentandráson. Napközis tábor lesz, délelőtt a biokertészet növényeivel ismerkednek a gyerekek, ami környezeti nevelés is lesz egyben, délután pedig izgalmas programok várnak rájuk: kirándulás, túrázás, kézműveskedés, néptánc, népi játékok – sorolta Orsolya, hozzátéve: 15 kilométeres körzetben busszal hozzák és viszik a gyerekeket a táborba.

Keresztétén is

Elkezdődött a levendulaszüret Észak-Magyarország legnagyobb levendulaültetvényén, Keresztétén is. A kicsinyke, de meseszép faluban évenként levendulafesztivált rendeznek, de az idén biztonsági okok miatt csak Szedd, vidd! akció várja az érdeklődőket. Virág van bőven, mintegy 15 ezer tő levendula ontja illatát. Nevelős Barnabástól, Keresztéte polgármesterétől megtudtuk, a szüret első napján, június 27-én közös misét tartottak a történelmi egyházak képviselői, akik a szertartás után megszentelték, illetve megáldották a levendulát.

– Virágzáskor meseszép látványt nyújt az ültetvényünk. Ami száron marad a Szedd, vidd! akció után, learatjuk és feldolgozzuk. Értékesítünk csokrokat és morzsolt virágot is. Nagy tervünk, hogy illóolajat készítsünk a levendulából. Az ehhez szükséges szárítóépületünk már készen áll, most pályázati forrásra várunk, hogy vásárolhassunk egy lepárlót. Az illóolajat tudnák igazán jól értékesíteni, hiszen a kozmetikai ipar keresi. A levendulára épülő tevékenységünk közmunkaprogram keretében indult, de ma már az önkormányzat tartja fenn és működteti – jelezte a polgármester.

Megtudtuk, ők is készítenek különböző kézműves termékeket a levendula felhasználásával, és hogy Keresztétén július 5-éig tart a Szedd, vidd! akció.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában