Állatvilág

2020.07.23. 17:00

Kutyaütő vizeskedés

Különösen a vadászkutyák imádnak gazdáikkal pancsolni a tavakban.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A kutyabolond gazdák sokszor a nyaralás, vízparti fürdőzés idejére sem szeretnének megválni kedvencüktől. Arról nem is beszélve, hogy gyakran magukat a kutyákat sem lehet kiparancsolni a vízből. Állatorvos szakértőnk adott néhány hasznos tippet a gazdiknak, hogy mire figyeljenek oda ilyen alkalmakkor.

Kutyás helyet válasszunk

- A Mályi és a Nyéki-tó partján is rendszeresen lehet találkozni kutyákkal, amelyek zavarják a többi nyaraló pihenését, ezért ki szoktam hangsúlyozni, hogy vízhez csak olyan állattal menjünk, amelyik jól nevelt – emelte dr. Puskás Gábor praxisvezető állatorvos. – Alapvetően békés kapcsolatra kell törekedni a kutyások és nem kutyások között. Célszerű eleve kutyabarát strandot választani és indulás előtt érdeklődni a koronavírus miatt bevezetett fokozott higiéniai előírásokról.

Felhúzott ablakkal utazunk

Mielőtt hosszabb autós útra vállalkozunk kedvencünkkel, fontos, hogy megtanulja és megszokja az autózást.

- Ha először ül autóban az állat, érdemes több kisebb próbautat beiktatni. Nyugtatót semmiképpen se adjunk neki és jobb, ha éhgyomorral utaztatjuk. Rosszullét, hányás, szédülés előfordulhat az érzékenyebb állatoknál, mint ahogy az embereknél is. Az odajutás során felhúzott ablak mellett, de bekapcsolt klímával közlekedjünk és használjuk a biztonsági pórázt. A legelőnyösebb az, hogyha a család valamelyik tagja a kedvenccel együtt utazik a hátsó ülésen, vagy a csomagtartóban biztonsági hálóval elválasztott helyet alakítsuk ki a kutyusnak. Ez a balesetek esetén is védelmet nyújt. Ha nincs klíma a kocsiban, akkor fél óránként, hosszabb út esetén óránként álljunk meg. Adjunk az ebnek tiszta vizet, engedjük kicsit mozogni és elvégezni a dolgát. Lehúzott ablaknál a kocsiban kialakult nagy huzat hallójárat gyulladást okozhat. Megállásnál még lehúzott ablak mellett se hagyjuk az autóban a kutyát, mert végzetes hőgutát kaphat – hangsúlyozta a szakember.

Vigyázzunk az üvegekkel

A helyszínen a tömegtől távol eső, árnyékos helyet keressünk, különösen kánikulában.

- Nagy fizikai munkára melegben ne késztessük a kutyát, és ha nem szeretne fürdeni, ne erőltessük. Az eső és a szél jellemzően nem okoz megfázást, viszont az eldobált szemetek, sörösüvegek és dobozok baleseti kockázatot jelentenek, ezért alaposan nézzünk körül, mielőtt valahová leheveredünk! Fontos, hogy vigyünk magunkkal elegendő ivóvizet, ne a tóból lefetyeljen az eb. Egy napos kirándulásra eledel nem szükséges, maximum egy kevés jutalomfalat. Igyekezzünk a szükségét végző kedvencet a többi embertől távol terelni és a székletét mindig szedjük fel. Amikor kijön a vízből, ne engedjük, hogy másokra rárázza a szőrét. A visszaút előtt töröljük szárazra, vagy várjuk meg, amíg teljesen megszárad a szőre – javasolta az állatorvos.

(A borítóképen: Ha imádja a vizet, akkor remek időtöltés. De nem minden kutya szeret fürdőzni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában