állatvilág

2020.07.15. 19:30

Kutyának kutya a barátja

Idősebb mentőkutyák tanítják a kölyköket a szakma fortélyaira a Spider mentőcsoportnál.

Detzky Anna

Forrás: DA

Legjobb már kis korban elkezdeni a tanulást, ha egy kutyusból mentőkutyát szeretnénk faragni, mert később már nehéz kiküszöbölni a kialakult rossz szokásokat. A miskolci Spider mentőcsoportnak komoly tapasztalata van a hatékony kiképzési módszerekben.

- A kiskutya alkalmasságának megvizsgálásakor segítség, ha ismerjük a felmenőit. Ilyenkor nem a szépségére vagyunk kíváncsiak, hanem a várható természetére. Nagyon ritkán jár együtt egymással a kettő – magyarázta Lehoczki László, a Spider mentőcsoport vezetője. – A fizikai és a személyiségbeli adottságok egyaránt lényegesek. Alap, hogy lehetőleg a harapása és a tüdeje is legyen jó a kutyának, ne legyen diszfáziás és ne gátolja semmi a mozgásban. Természetét tekintve pedig abszolút agressziómentesnek kell lennie és jó jelző képességgel kell rendelkeznie. Fontos, hogy bírja az extrém körülményeket és elég bátorsága legyen a munkához.

Kistestű is lehet

Bizonyos fajták kevésbé alkalmasak rá, hogy mentőkutyák legyenek.

- Testméret szerint másfajta feladatokra tudjuk beosztani a különböző ebeket. A kisebbeket könnyebb szállítani és inkább a magasban végzett munkára használhatók. Viszont például egy erdei nyomkeresésnél a nagyobb testű kutyák ideálisabbak, mert ők rendszerint komolyabb távolságokat képesek megtenni. Azonban a bernáthegyi és a turcsi orrú kedvencek nem valók mentőkutyának, mert általában nyáladzanak és nagyobb részt a szájukon át veszik a levegőt – tájékoztatott a megboldogult Mancs gazdája.

Egymást tanítják

Megfigyeléses alapon jött rá a mentőcsapat, hogy a leghatékonyabb kiképzés az, ha egy idősebb kutya tanítja a fiatalabbat.

- Amikor hatéves korba ér egy mentőkutya, akkor rendszerint beosztunk mellé egy négy hónapos kölyköt. A felnőtt kutya nagyon sok mindenre megtanítja a fiatalt, aki eközben folyamatosan mozgásban és fitten tartja az öregebbet, mert játszani akar vele. A kölykök utánzóművészek és erős megfelelési vágy és versenyszellem él bennük, ami hajtja őket előre a tanulásban. Ameddig a kicsik nem válnak ivaréretté, addig nem tekintik riválisnak a másikat. Az idősebb kutyusok pedig, ha ugyanazt a feladatot hajtatjuk velük végre, akkor időnként fegyelmezik is a kisebbeket. Ez a kontrollálási szándék később is megmarad, amikor már az éles bevetésen dolgoznak együtt. Mancsnak például egy apró welsh terrier volt a tanítómestere. Mivel korban és tapasztalatban sokkal érettebb és fegyelmezettebb volt, ezért tudott hatni a nagyobb testű, de gyerek kutyára. A kiképzés mindenfajta előzetes tapasztalat nélkül három év, de a mi kutyáink leszármazottai már másfél évesen dolgoznak – mondta a Spider vezetője.

Az ember fontosabb

Sokan keresik meg a Spidert gazdiként, hogy mentőkutyát szeretnének faragni a kedvencükből.

- A kiválasztásnál a gazdival való szimpátia az egyik legfontosabb szempont. A mentőkutya, a vezetője nélkül nem képes dolgozni. Viszont egy gyakorlott mentőkutya-vezető kezében a kutya pontos eszközzé válik. Tehát a gazda tudása négyszer annyit nyom a latba a mentés sikerénél, mint a kutyáé. Kizárólag az ember képes térképet olvasni, rádiós információt befogadni és a kötelekkel bánni, de a kutya orránál jobb műszert még nem találtak ki. Viszont, ha olyan terepen vagyunk egy mentésnél, ami belátható, akkor az ebeket pihentetni szoktuk – jelentette ki Lehoczki László.

(A borítóképen: Mentőkutyák: Radar (balra) és a világhírű Mancs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában