polgárőrök

2020.07.02. 13:30

Elismerések a regionális polgárőr napon

Rendhagyó, regionális Polgárőr Napot rendeztek a napokban, amelyen Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye polgárőrei vettek részt.

Horváth Imre

Fotó: Sebestyén Jenő

A sárospataki gótikus vártemplom szomszédságában álló Szent Erzsébet Ház udvarán megrendezett rendezvényen a polgárőrség kiállítása mellett a hely szépsége is lenyűgözte az odalátogató polgárőröket. A kultúrájában gazdag településen Krizsai Krisztina, a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola fuvolatanárának előadását is meghallgatták a vendégek.

Az eseményen megjelent Dr. Hörcsik Richárd Országgyűlési képviselő, Dr. Simon Miklós Országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság Alelnöke, Aros János Sárospatak polgármestere, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Farkas József rendőr dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Somogyi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, az Országos Polgárőr Szövetség Jelölő és Választási Bizottság elnöke, Boross Viktor, a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Török Barnabás, az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottság elnöke, Dr. Korondán Katalin, az Országos Polgárőr Szövetség igazgatási elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke.

Aros János, a rendezvénynek helyt adó város polgármestere köszöntötte a megjelenteket hangsúlyozva, hogy a Sárospataki Polgárőr Egyesület a legaktívabb civil szervezet ma a városban.

A védekezés élén

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke értékelőjében kifejtette, hogy a világban, így hazánkban is kialakult egy egészségügyi járványhelyzet. Sajnos az idei évben nem volt lehetőség megtartani az Országos Polgárőr Napot, ezért hat régióban kisebb létszámú rendezvényeken emlékeznek meg a polgárőrség tevékenységéről és természetesen Szent Lászlóról, a polgárőrség védőszentjéről is.

A veszélyhelyzetről a polgárőrök helytállásáról szóló értékelőjében elmondta, a polgárőrök ismét jelesre vizsgáztak. Elsősorban a veszélyhelyzet elhárításában, az emberek egészségnek a megóvásában, a polgárőrök saját egészségüket sem kímélve, sokszor hétköznapi hősökként vettek részt. Országosan harmincötezer 65 év alatti polgárőr folyamatos polgárőr szolgálattal érdemelte ki ezt a jeles osztályzatot. A polgárőr egyesületek döntő többsége három hónapon keresztül a településeken a védekezés élére álltak, és a karitatív tevékenységnek a zászlóvivői lettek.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében kitért rá, sorsszerű, hogy pont Sárospatakon, Szent Erzsébet szülőhelyén rendezték meg az ünnepséget. Ő az európai caritasnak azon személye, akit mindenütt ismernek, nemcsak Európában, hanem a világon is. Ő a megtestesítője a szolidaritásnak, és hogy embertársainkon hogyan kell segíteni. A helyszín önmagában adott, és meghatározza azt is, hogy a polgárőrségnek is a szolidaritás és a segítés az esszenciája.

Dr. Simon Miklós Országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság Alelnöke beszédében elmondta, a szabolcsi emberek köszönetét hozta el. Fontosnak tartja, hogy a polgárőrségnek, a polgárőröknek köszönetet mondjon azért, hogy a legnehezebb helyzetben is segítettek.

Elismerések

Az elismeréseket dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, és Dr. Simon Miklós Országgyűlési képviselő adta át.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a város és lakossága biztonságát szolgáló polgárőrség támogatásáért a „Polgárőr Város” kitüntető címet adományozta Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéből Mátészalka városának.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a település és lakossága biztonságát szolgáló polgárőrség támogatásáért a „Polgárőr Község” kitüntető címet adományozta: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyéből Sajólád településnek, Hajdú-Bihar Megyéből Tiszagyulaháza településnek, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéből Anarcs településnek.

Dr. Pintér Sándor, miniszterelnök-helyettes, Magyarország belügyminisztere a bűnmegelőzés és veszélyelhárítás terén, valamint a polgárőrség célkitűzéseinek megvalósításában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül, az Országos Polgárőr Nap alkalmából miniszteri dicséretben és jutalomban részesítette: Fábián Pétert, a Létavértesi Polgárőr Egyesület polgárőrét.

Az országos rendőr-főkapitány a rendőrség és a polgárőrség közötti együttműködés keretében kifejtett kimagasló tevékenységéért, Országos rendőr-főkapitányi jutalomban részesítette: Klima Jánost, a Sárospataki Polgárőr Egyesület tagját, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Sárospataki – járás, járási koordinátorát.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetésben részesítette: Vámos Istvánnét, Arló polgármesterét, Lipcsei Zsoltot, a Vissi Polgárőr Egyesület elnökét, Farkas Zoltánt, a Sályi Polgárőr Egyesület elnökét, Csordás Ferencet, a Főnix Debrecenért Polgárőr Egyesület polgárőrét, Hajdú Lajost, a Berettyóújfalui Polgárőr Egyesület polgárőrét, Botos Gábor, a Jánkmajtisi Polgárőr Egyesület elnökét és Simon Istvánt, a Tiszavasvári Városi Polgárőrség elnökét.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke a Polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként, elnöki dicséretben és jutalomban részesítette: Hladon Sándort, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség irodavezetőjét, Tóth Lászlót, az Encs Városi Polgárőr Egyesület elnökét, Mata Józsefet, a Szalaszendi Polgárőr Egyesület elnökét, Varga Rolandot, a Szalaszendi Polgárőr Egyesület polgárőrét, Rácz Gábornét, a Hajdúböszörmény Polgárőrség Egyesület polgárőrét, Vári Istvánnét, a Csapókerti Polgárőr Egyesület elnökét, Burik Józsefet, a Polgárőrség Nyírábrányi Egyesület polgárőrét, Jaczina Zsoltot, a Nyírbogáti Polgárőr Egyesület elnökét, Fodor Bélát, a Gégényi Polgárőr Egyesület polgárőrét, Vattamány Andreát, a Tiszanagyfalu Polgárőr Egyesület polgárőrét, Bodzán Miklós Lászlót a, Nyírkáta Közrend és Közbiztonsági Polgárőr Egyesület elnökét és dr. Korondán Katalint, az Országos Polgárőr Szövetség Igazgatási elnökhelyettesét.

A kitüntetések és elismerések átadása után a vendégek részt vehettek egy állófogadáson, ahol Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott pohárköszöntőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában