workshop

2020.07.31. 16:00

Beszélnünk kell a szexről

A TeenSTAR egy személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai program fiatalok számára, amelynek nemzetközi képviselői Miskolcon tartottak szakmai workshopot.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

A TeenSTAR program lényegesnek tartja, hogy elegendő időt kapjanak a fiatalok a szexualitással kapcsolatos kérdéseik megfogalmazására és a saját válaszaik megtalálására. Éppen ezért hosszú időn keresztül támogatják a tanfolyam résztvevőit.

Szeretnének csatlakozni

Nem egyszeri, frontális előadásokat tartanak, hanem élményközpontú tanfolyamaik vannak, amelyeket a diákok számára négy korosztályra bontva tartanak. Ráadásul több szülői találkozót is szerveznek, hogy tájékoztathassák őket a tanfolyam felépítéséről, témaköreiről és megerősítést adjanak a szülőknek a felelősségteljes neveléshez.

A programban részt vevő Közép-európai szervezetek képviselői nemrégiben Miskolcon tartottak egy rövid workshopot a helyi szakemberek számára. A házigazda Ifjúságért Alapítvány Miskolc elnökétől, Zádeczkiné Felhős Enikőtől megtudtuk, hogy szeretnének csatlakozni a szervezethez a közeljövőben, hiszen a TeenSTAR program a magyar és a miskolci fiatalok és szüleik számára is tud hasznos tanácsokat adni.

Az elmúlt négy évben a Miskolci Egészségfejlesztési Intézetben a Miskolcon tanuló összes diák részt vett egy szűrőprogramon, illetve egészségnevelő előadásokon, amelyekbe szorosan illeszkedik a szexuális életre való nevelés. A jól képzett védőnők és egészségtanárok a tizedikes és a tizenkettedikes évfolyamoknak tartanak előadásokat szexuális felvilágosítás illetve családi életre történő nevelés témákban. A statisztikai adatok alapján ugyanis pontosan ez az a két korosztály, akik ebben az életkorban kezdik el aktívan a nemi életüket. Lakatos Csilla, klinikai szakpszichológus és családterapeuta a szakmai felelőse ezeknek az előadásoknak, aki a TeenSTAR workshopon is jelen volt.

Elmondása szerint egyértelműen körvonalazódott, hogy nagy szükség lenne egy ilyen komplex, kipróbált, szakmailag elismert, számos helyen nagy tapasztalatot szerzett szexuálpedagógiai programra.

– Úgy gondolom, hogy nagyon hasznos lenne, ha a saját előadásainkat össze tudnánk fésülni ezzel a nemzetközi programmal és megszereznénk a jogosultságot, hogy a kidolgozott programot eljuttassuk a miskolci iskolákba – tájékoztatott a szakember. – Azért is lenne fontos, mert tudomásom szerint jelenleg nincs Magyarországon olyan tanmenet, ami a szexuális életre történő nevelést célozná meg, illetve ezt kompletten tárgyalná.

A szülőket is bevonják

A családterapeuta az is elmondta, hogy a biológiai egészségügyi ismeretközlésen túlmenő, komplex programnak – ami több körben és alkalommal, interaktívan valósul meg – van még egy fontos pillére: az, hogy a szülőkkel együttműködve valósul meg.

Készült egy átfogó felmérés 2015-ben, az ELTE irányításával, szexuális nevelés témában, amelyben diákokat, szülőket és pedagógusokat kérdeztek meg és ebből az derült ki, hogy nagyjából mindenki elégedetlen a jelenlegi helyzettel. A diákok nagyon kevésnek tartják tartalmilag azt, ami az iskolában ezzel kapcsolatban elhangzik és mélyebb, tágabb ismeretekre vágynának. A szülők pedig szeretnék tudni, hogy szexuális nevelés terén a gyerek mit hall az iskolában, mi az, ami átadásra kerül. Nemzetközileg is bizonyított tény, hogy amennyiben a szülők bevonódnak egy ilyen programba, az sokkal hatékonyabbnak bizonyul, mint, ha az iskolának vagy a családnak külön-külön kellene támogatóan jelen lenni ebben a fejlődési folyamatban.

Amire szükség lenne

– Fontos lenne, hogy mindenki tisztában legyen azzal, a szexuális nevelés már egészen csecsemőkorban kezdődik – fogalmazta meg Pócsi Orsolya, klinikai szakpszichológus. – Már az is számít, ahogyan a kezdetekkor a szülő szeretetteljesen hozzáér a gyermeke testéhez. A későbbiekben annak is nagy jelentősége van, hogy a testrészek mellett a nemi szerveknek is egészen kicsi kortól is kell, hogy legyen neve, amit – neki és a szüleinek – meg lehet érinteni. Fontos, hogy megtanulja, a testünk egy értékes dolog, amelynek vannak határai és ami el van zárva a külvilágtól – például a fehérnemű által – ahhoz csak az nyúlhat, aki erre engedélyt kap. Gyerekkorban a szülő, de a későbbiekben is számít, ha a védőnő vagy az orvos ehhez engedélyt kér a gyermektől és a szülőtől, mert a gyerekbe ezáltal belenevelődik, hogy ami ott van, az magánügy.

A témára a későbbiekben még visszatérünk.

(A borítóképen: Jelenleg nincs Magyarországon olyan tanmenet, ami a szexuális életre történő nevelést tárgyalná)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában