műanyagmentes július

2020.07.08. 16:00

A többszöri használat a cél

A Parlament elfogadta a jogszabályt, 2021. július 1-től betiltják az egyszer használatos műanyagot hazánkban.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az úgynevezett „kisflis zacskók” termékdíját 57 forintról/kilogramm 1900 forintra/kilogramm, az ipari körülmények között lebomlókét pedig 500 forintra/kilogramm emelik. A vékony füles szatyrok esetében, – amelyek 15 mikronnál vastagabbak- csak a lebomló zacskókat engedélyeznék, szintén 500 forintos/ kilogramm árszabás mellett.

A Greenpeace Magyarország szerint a kormánynak biztosítania kell azt, hogy a kereskedők ne építsék be az élelmiszerek árába az egyszer használatos zacskók termékdíját, valamint, hogy ne adják ingyen a fogyasztóknak. Garantálni kell a lebomló zacskók begyűjtését és megfelelő komposztálását, mivel ezek természetes körülmények között nem tudnak megsemmisülni és a szelektív hulladékgyűjtőkbe sem lehet bedobni. Továbbá a kormányrendeletet úgy kell megalkotni, hogy az egyszer használatos termékek ne legyen helyettesíthetőek más egyszer használatos alternatívákkal. Véleményük szerint a legjobb megoldás a többször használatos termékek, csomagolóanyagok használata lehetne, valamint a betétdíjas rendszer visszahozatala.

Hol kezdjük?

Első lépésként cseréljük le a műanyag zacskót vászontáskára. A zacskók előállításához kőolajra van szükség, illetve az egyik legnagyobb hátránya, hogy sosem bomlanak le igazán. Ezzel szemben a vászontáska rengetegszer használható, a ruhákkal együtt mosható, hulladékká válása esetén újrahasznosítható. Elviteles kávés papírpohár helyett, használjuk a saját bögrénket, termoszunkat. Az elviteles papírpohár a benne található polietilén miatt nem újrahasznosítható. Különbséget kell tennünk az újrahasznosított anyagból készült és az újrahasznosítható poharak között. PET-palackos üdítők helyett, tartsuk magunknál saját kulacsunkat! Manapság már szebbnél szebb mintázatú üveg, fém vagy BPA mentes palackot lehet vásárolni ízlésünknek megfelelően. Mosogatószivacs helyett eljött a komposztálható, cserélhető fejű mosogatókefe, vagy luffa szivacs ideje.

Konyhából a fürdőbe

A hagyományos műanyag fogkeféket egyre több háztartásban felváltják a fanyelű és természetes sörtéjű társaik. A hölgyek által sokszor használt sminklemosó vattakorongokat is elfelejthetjük. Helyette mosható arctisztító párnák segítségével távolíthatjuk el a szennyeződéseket. Textil alternatívákat alkalmazhatunk még a papírzsebkendőre, a műanyag betétre, a pelenkára, papír törlőkendőkre. Tisztálkodáshoz, hajmosáshoz választhatunk csomagolásmentes szilárd samponokat, tusfürdő helyett szappanokat. Az interneten rengeteg ötlet van, amelyek segítségével ezeket mi magunk is elkészíthetjük. A takarításhoz használt vegyszereknek is rengeteg olcsóbb változatát készíthetjük el saját kezűleg. Sminkek, bőrápolók terén egyre népszerűbbek a bio alapanyagokból, természetes összetevőkből álló termékek, a fém és visszaválható üvegben elhelyezett krémdezodorok. A jövőre nézve a leghasznosabb tanács az lehet, hogy a most még üresen álló befőttes és csatos üvegeket semmi esetre se dobjuk ki! Ha egyszer elterjednek a csomagolásmentes boltok, nagy hasznukat fogja venni az emberiség.

(A borítóképen: Ez a jövő? Csomagolásmentes boltokban is vásárolhatunk majd)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában