Diákmunka program

2020.06.11. 07:00

Szívesen adnának majd munkát a diákoknak

Egyelőre nem született meg a kormányrendelet, így most még keveset tudni a Diákmunka programról.

Apagyi Beáta

2020.05.07. Kaposvár A járvány kirobbanását követő csökkenés után újra emelkedni kezdett a diákmunkára jelentkező fiatalok száma. Sok helyen a tanulók vették át a veszélyeztetett korú munkavállalók feladatait. Diákmunka a Kaposvári Villamossági Gyárban. Fotó:Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

A program célja, hogy már diákkorban elősegítse a fiatalok munkához jutását. A korai tapasztalatszerzés mellett a jövedelemszerzésre is lehetőséget biztosít. Azokat célozta, akik nappali tagozaton tanulnak, és a program kezdetekor már betöltötték a 16. életévüket, de a befejeztével még nem érték el a 25 éves korhatárt.

A korábbi években a program legfeljebb 2 hónapra szólt, önkormányzati foglalkoztatás esetén napi 6 órában, míg mezőgazdaság és vendéglátás területén legfeljebb napi 8 órában. A 6 órás foglalkoztatás 100 százalékban volt támogatható, a 8 órás esetén 75 százalékot finanszírozott a program, a fennmaradó bérköltséget és járulékot a munkaadónak kellett viselnie. Tavaly 3,6 milliárd forintból szervezték, és közel 29 ezer diák vett részt a kezdeményezésben. Idén is lenne rá igény.

Várják a diákokat

A számos foglalkoztató közül a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár is fogadott jelentkezőket az előző nyarakon.

– Szeretnénk, ha erre ismét lenne lehetőségünk. A diákok sok mindenben tudtak nekünk segíteni. Havonta 10 tanulót foglalkoztattunk. Állományt rendeztek, leltáraztak, kézműves-foglalkozásokat készítettek elő, felújításban segédkeztek. Kiválasztásnál a jelentkezési sorrendet vettük figyelembe, illetve hogy kik teljesítettek jól a korábbi években. Mivel nagyon sokan érdeklődtek az idei nyárra vonatkozóan, reméljük, hogy lesz lehetőségünk pozitív választ adni és fogadni őket – mondta Csacsovszki Ottóné, a könyvtár gazdasági igazgatóhelyettese.

(A borítóképen: A tanulás mellett vagy a szünidőben is dolgoznának)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában