szabadidő

2020.06.13. 17:00

Ribizli és én – és még azok, akik horgolni tanulnak

Egy videosorozattal elsajátíthatjuk a horgolás alapjait, akár még Maradjotthon! sálat is készíthetünk.

Detzky Anna

Forrás: P. Komjáthy Sára fotója

A járványhelyzet idején közös horgolásra hívja P. Komjáthy Sára háromgyerekes anyuka az alkotni vágyókat oktatóvideói segítségével.

– Horgolt és kötött kiegészítők készítésével foglalkozom egy éve Ribizli és én néven. Babasapkát kis cipővel, anya-lánya láncokat, horgolt hajba valókat kislányoknak, illetve a műanyagmentes csomagolás jegyében almakabátokat csinálok – mondta P. Komjáthy Sára. – Ribizli a pónilovam neve, innen ered az elnevezés, mert egész fiatalkoromat lovak között töltöttem és akárcsak a kézimunka, a ló is fontos része az életemnek.

Kiskamasz kortól

Aki megnézi a videókat, elsajátíthatja a horgolás alapjait.

– A pandémia kitörésével úgy döntöttem, hogy részt szeretnék vállalni a karitatív kezdeményezések sorában. Horgolj velem – Maradjotthon sálat! című felhívásomat a Facebook és Instagram oldalamon jelenítettem meg. Közös horgolást kezdeményeztem, ennek során egy olyan sálat tudunk elkészíteni, amibe beledolgozzuk ezt az eddig még soha át nem élt történelmi időszakot, ami mindannyiunk életében nyomot hagy. A sál egy tárgyi emléke lesz ennek az időszaknak. Szeretném, ha azok is be tudnának kapcsolódni a közös alkotásba, akik eddig még soha nem fogtak horgolótűt a kezükbe. Kis oktatóvideókat készítettem, amit az egyik ismert videomegosztón, illetve saját oldalaimon tettem közzé. Ezek az alap öltéstípusokat mutatják be, illetve a sál mintáját is meg lehet vele tanulni. Emellett tippeket adok bennük a megfelelő fonal és eszközök kiválasztásához. A videókat a 14 éves fiam vágta és szerkesztette. Horgolni viszont már egy 12 éves gyermek, de egy idős ember is elkezdhet videóim segítségével, akármilyen élethelyzetben is legyen – foglalta össze az ötletgazda.

Egyszerű alapok

A horgolás és más kreatív tevékenység talán segít elterelni az emberek figyelmét a hétköznapi nehézségekről.

– A kézimunka szeretetét édesanyámtól örököltem, ő iparművészként szövéssel foglalkozik. A horgolással már csak felnőttként találkoztam. Hamar megszerettem, mert szép dolgokat lehet általa készíteni és ebben találtam meg igazán önmagamat. A horgolás előnye egyébként, hogy nem eszközigényes, azt a keveset, ami szükséges hozzá, pedig könnyű beszerezni. Az alapok elsajátítása után már komolyabb tárgyak elkészítésébe is belefoghatunk. A fő célom a kezdeményezéssel az, hogy eltereljem a figyelmet a járvány miatti aggodalomról és megismertessem az alkotás örömét, illetve a horgolás relaxációs hatását – magyarázta beszélgetőtársunk.

Teljes oktatóanyag

Később is lehet folytatása a mostani tanfolyamnak.

– Az első videót körülbelül kétszázötvenen tekintették meg. Nagyon szívmelengető, amikor számomra teljesen idegen emberek fényképet küldenek arról, hogy éppen hol tartanak a tanulásban és már várják a következő részt. A tudás átadása mindig is életem része volt. Jó érzés, hogy ami engem éltet, azt megmutathatom másnak is Folyamatosan készítjük a felvételeket, nem előre gyártott sorozatról van szó. Kettő még biztosan hátra van belőle és akkor áll össze a teljes oktatóanyag. Tele vagyok még más alkotási ötletekkel is. A továbbiakban tervezem személyes workshopok tartását is – zárta P. Komjáthy Sára.

(A borítóképen: Hajbavaló is egyszerűen készülhet)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában