kiskert

2020.06.27. 09:00

Megfontolt lépések a zöldellő gyepért

Ahogy a növények többsége, a fű is meghálálja a gondoskodást.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

A következőkben összeszedtük azokat a tényezőket, melyek jelentősen befolyásolják a gyep növekedését, minőségének, mennyiségének alakulását.

Folytonos gondoskodás

Először is fontos, hogy alaposan készítsük elő a terepet, ha fűmag vetésén törjük a fejünket. A terület talaját érdemes fellazítani, a köveket, egyéb anyagokat eltávolítani. A gyom eltüntetése érdekében többször kezelhetjük a felületet gyomirtóval, így minimálisra csökkentjük az újragazosodás esélyét. Tovább turbózhatjuk a talajt szerves trágyával, komposzttal, tőzeggel. Igazán szép gyepet csak világos területen tudunk elérni, elegendő fény hiányában szépen lassan kiritkul.

A terület előkészítése után az öntözés rendszeressége is kardinális kérdés a növény életében. Közvetlenül a vetés befejeztével napi kétszer, a gyep beálltát követően – amikor már a gyökerek mélyebbre tudnak hatolni – ritkábban, de bőségesen locsoljuk. Igyekezzük a napfelkeltét megelőzve öntözni, így biztosan nem fog kiégni a fű és a párolgási vesztesége sem lesz jelentős. A legjobb módszer a beépített öntözőrendszer vagy az ásott kút. A folyamatos tápoldatozás, trágyázás is szükségszerű. Évente egyszer-kétszer juttassunk be műtrágyát a talajba.

Fontos a szellőztetés

Az első vágást akkor ejtsük meg, amikor a fű hossza eléri a 6-8 centimétert. Legjobb a mulcsozós fűnyíró, amely a levágott füvet aprítva visszajuttatja, ezzel is táplálva a talajt. Ha évente egyszer gyepszellőztetést alkalmazunk, könnyen megszabadulhatunk az elhalt fűszálaktól és a mohától. Most, hogy minden információ a birtokunkban van, legközelebb ősszel kamatoztathatjuk a megszerzett tudást.

(A borítóképen: A szép pázsit egyik titka...)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában