kutya bajok

2020.06.09. 11:00

Kullancstérkép kutyásoknak

Több súlyos betegséget terjesztenek a kullancsok. A baj elkerülésében a mobileszközök is segítenek.

Forrás: ÉM

Nemcsak az emberre, de háziállatainkra is fokozott veszélyt jelentenek a külső élősködők. A hatékony védekezésben segít egy ingyenes mobil alkalmazás, a Tick Finder, amelyet a kisállatorvos.hu oldal ajánl, és angol mellett német, francia, spanyol, lengyel, holland, finn, norvég, svéd és svájci német, valamint francia nyelven is elérhető. Az applikáció segítségével figyelemmel kísérhetjük a környezetünkben élő kullancsokat, és másokat is figyelmeztethetünk a veszélyre. Az app egy egyszerű interaktív térképet jelenít meg okostelefonunkon arról, hogy mely területek fokozottan fertőzöttek a környezetünkben nemcsak hazánkban, de külföldön is. Az adatok a többi felhasználó jelentései alapján folyamatosan bővülnek. Az applikáció a térképes megjelenítés mellett kullancsokkal kapcsolatos információkat, tippeket nyújt a kutyák védelme érdekében.

Kutyamalária

A kullancsok számos betegséget terjesztenek, amelyek akár végzetesek is lehetnek macskáink, kutyáink számára, ezért ezekről is érdemes néhány szót ejteni.

„Európa-szerte előfordul, és a kutyák számára életveszélyes betegség a babéziózis is, amelyet a barna kullancs terjeszt. A kór során a kutya vörösvértesteit egysejtű élősködők támadják meg, majd elpusztítják azokat. Hasonlóan az embernél fellépő maláriához, ezért is hívják más néven kutyamaláriának.

Árulkodó tünetek

A kullancs nem azonnal fertőz, ehhez 2-3 napra is szüksége lehet, ezért különösen fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük az élősködő jelenlétét. A tünetek függnek a fertőzés súlyosságától és az állat immunrendszerétől, de az általánosságban elmondható, hogy magas lázzal kezdődik, jellemző az étvágytalanság, a bágyadtság, a szomjúság és a hirtelen súlyvesztés. Később vérszegénység, véres, csokoládébarna vizelet, veseelégtelenség és idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek. Kezelés nélkül a beteg kutyákat legyőzi a baj, ráadásul a gyógyultaknál is további tartós veseelégtelenség léphet fel” – írja a kisállatorvos.hu.

„Világszerte előforduló, kullancs által terjesztett betegség, amely kullancscsípés útján terjed és az emberre is veszélyes, az a Lyme-kór. Sajnos Közép-Európa a legfertőzöttebb területek közé tartozik, ezért hazánkban is gyakori jelenség. A kórokozó egyes vadon élő állatokban azok megbetegítése nélkül, életük végéig megmarad, de a kutyákra ez nem igaz.

Most kell vigyázni!

A legveszélyesebb hónapok – a kullancs aktivitási időszaka – általában a május és november közötti időszak. A betegség emberre is veszélyes, de a fertőződés ebben az esetben is kullancscsípés útján következik be, a kutyától közvetlenül nem lehet elkapni. A Lyme-kór tünetei a csípést követően 1–5 hónappal később jelentkeznek, amelyek a következők: enyhe láz, levertség, étvágytalanság, a kullancscsípés körül körkörösen terjedő bőrpír. A kór lefolyásának további szakaszában akár szervi károsodás is előfordulhat” – tudtuk meg.

(A borítóképen: Óvakodjunk tőle)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában