Pedagógusnap

2020.06.07. 07:00

Köszönjük szépen, tanító néni!

Kihívásokkal teli tan­évet zárnak hamarosan az iskolák. Különleges az idei pedagógusnap.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

Június első vasárnapján háláljuk meg a köznevelésben és felsőoktatásban dolgozók rendkívüli és alázatos munkáját. A pedagógusok rengeteg felelősséggel tartoznak a gyermek szellemi és fizikai fejlődéséért, hiszen nemcsak tudással, hanem erkölcsi tudnivalókkal vértezik fel a diákokat.

Rendkívüli és gyors reakció

A koronavírus megjelenését követően az oktatási intézmények március közepén a kormányrendeletnek megfelelően bezárták kapuikat, nem fogadtak diákokat annak érdekében, hogy megállítsák a vírusfertőzés esetleges terjedését.

A pedagógusok az iskolákban egy hétvége alatt, szinte azonnal reagáltak és alkalmazkodtak a kialakult nem mindennapi helyzethez.

A bezárásokat követően pedig folyamatosan keresték a megoldásokat a felmerülő problémákra. Hiszen a pedagógusoknak is új ismertekre kellett szert tenniük, hogy a távoktatásban is maximálisan megállják a helyüket.

A gyerekek mellett a tanárok, tanítók a szülőket is kitartásra buzdították a nehéz helyzetben.

Virág futárral

Győrfi Ágnes és Szabó Eszter virággal lepték meg gyermekeik tanítóit.

– Szerettük volna meghálálni a munkáját a Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola 1. n osztályát vezető tanító néniknek, hiszen rendkívül jól helytálltak a nehéz helyzetben. Velünk, szülőkkel Facebookon keresztül tartották a kapcsolatot. Minden este elküldték a másnapi anyagot, videóval, mesével színesítették a tanulnivalót, Hanganyagokat készítettek, így együtt tudtak haladni a gyerekekkel. Minden pénteken online beszélgettek a gyerekekkel, ez az idő már nem a tanulásról szólt, sokkal inkább a diákok lelkivilágáról – sorolta kérdésünkre Győrfi Ágnes.

Nem számít ünneplésre Garamvölgyi-Bene Beáta zenetanár. Elmondása szerint a korábbi években a harsányi önkormányzat hívta és vendégelte meg a pedagógusokat.

Nem volt kérdés a választás

– Általában a gyerekek egy rövid kis műsorral szokták megköszönni a munkánkat. Idén nem valószínű, hogy meg lesz tartva ez a rendezvény. Sokkal jelentőségteljesebb feladatokra kellett koncentrálni az elmúlt időszakban – mondta Garamvölgyi-Bene Beáta.

– A távoktatás minden előnyét és hátrányát kiélvezhettük egyébként – mesélte. Hozzátette, hogy szereti a tanári munkát: mivel egészen pici korában kiderült, hogy jó füle van a zenéhez, kétség sem férhetett ahhoz, hogy a későbbiekben szeretné továbbadni ezt a tudást.

– Ez ebben az évben más lesz – kezdi gondolatait S. Anita általános iskolai tanító. – Eddig minden évben megtartottuk a pedagógusnapot. Verses, táncos műsorral szokta köszönteni az alsós osztályok valamelyike a tanítókat, tanárokat. Ezek láttán úgy érezhetjük, hogy az egész éves fáradságos munka és az abba fektetett energia maradéktalanul megérte.

(A bortóképen: Gállné Mészáros Zsuzsanna a miskolci Szabó Lőrinc-iskola 1. n osztályától kapott virágot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában