Terápiás kutyák

2020.06.30. 09:30

Kiszagolják az előjeleket

Az állatok sokkal megadóbbak, mint az emberek, ezért a sérültek jobban megnyílnak nekik.

Detzky Anna

Forrás: Négylábú Segítők Egyesület

A sérült emberek fejlesztése során gyakran a háziállatok jelenléte hoz áttörést. A zárkózottabb gyerekek például szívesebben játszanak egy kutyával és könnyebben elmondanak neki bármit, mint egy terapeutának.

Jelzik a tüneteket

– Mi terápiás kutyákkal, mozgássérülteket segítő ebekkel, személyi segítő kutyákkal és jelzőkutyákkal foglalkozunk. Ez utóbbiakon belül léteznek epilepsziás rohamot és vércukorszint-változást jelző kutyusok. Ők képesek rá, hogy kiszagolják az epilepsziás roham előjeleit – mondta Szécsi Annamária, a Négylábú Segítők Egyesületének elnöke. – Nyálmintákkal tanítják az ebeket, és egy adott személyhez kötődik a munkájuk. A cukorbetegek esetében pedig jelzik, amikor inzulint kell bevenni. A terápiás kutyák szociális intézményekbe járnak, és halmozottan sérültekkel vagy fogyatékkal élőkkel foglalkoznak, de óvodások, pszichés betegek és idősek fejlesztésébe is bekapcsolódhatnak.

Motiválják a gyerekeket

A terápiás kutyák képzése Boris Mayer Levinson, a huszadik század elején élt pszichiáter nevéhez fűződik.

– Levinson egy alkalommal véletlenül bevitte egy terápiás ülésre a kutyáját. Korábban érkezett az egyik páciense, aki korábban nagyon zárkózott volt. Azt vette észre, hogy a kutyával beszélgetést kezdeményezett. Később komoly sikereket ért el állatokkal. Megyénkben a terápiás kutyakiképzés viszonylag új keletű. Sokan nem tudják, hogy léteznek állami támogatások, amelyek igénybe vehetőek ilyen jellegű foglalkozásokhoz is. Nyári táborokat és korábban bemutató órát is szerveztünk a Miskolctapolcai Általános Iskolában, amelynek az volt a lényege, hogy bizonyos feladatok elvégzése után a gyerekek kérhettek valamit a kutyától. Ez motiválta őket abban, hogy részt vegyenek a feladatban. Ennek során rögzült a gyerekekben, hogy egy állattal hogyan kell viselkedni – fejtette ki a szakember.

A terápiás kutyás foglalkozásokat ideális esetben két felnőtt személy végzi.

Segítik a gyógytornát

– A kutyás felvezető az állatra ügyel, és mellette dolgozik a foglalkozást vezető, aki lehet gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus, konduktor a célcsoporttól függően. Ezek mindig kiscsoportos foglalkozások, minimum heti egy alkalommal. Így tud csak látványos javulás bekövetkezni. A terápiás állatok nagyon megadóak és enyhítik a magányt is, például az idősotthonokban. Amikor az egyesületünk megalakulása előtt még a gyakorlatunkat végeztük, olyan élményünk is volt, hogy egy hatéves, Down-szindrómás kislány a kutya jelenlétében szólalt meg először, és attól kezdve egyre többet beszélt – mesélte az egyesületi elnök.

(A borítóképen: Látványos javulás érhető el a foglalkozásokkal)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában