édesség

2020.06.02. 11:30

Csokinyusziból muffin

Mit tegyünk a megmaradt húsvéti csoki nyuszikkal, ha megenni már nem szeretnénk?

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Egy olyan családban ahol több gyermek is van, Húsvétkor rengeteg édesség kerül a háztartásba, jó része csoki tojás és csoki nyuszi. Ha az ember arra törekszik, hogy ezeket ne egyék meg a gyerekek azonnal és egyszerre, akkor jól elrejti a konyhaszekrényben vagy a hűtő egy eldugott szegletében. Idővel azonban – amikor már a gyerek sem követeli – elfelejtődnek ezek a szépen becsomagolt, gusztusos csokoládé figurák. Mikor viszont újra előkerülnek, már korosabbak, de még ehetők.

Szülői lelemény

Akkor a szülő azon kezd el gondolkozni, hogy mi készüljön belőle, hogy gyorsan eltűnjenek a polcról, rekeszből, meg ki tudja még honnan, ahonnan előbújtak. A lehető legegyszerűbb, ha további felhasználásra ítéljük a csoki nyuszikat, csibéket és egyebeket. Szóval itt jönnek az ötletek, hogy milyen, nyilvánvalóan nagyon csokis desszert legyen a sorsuk. Lehet cookie, brownie, csokikrém, tortabevonat, de a méltán híres és elterjedt muffin is. Hiszen sütéssel együtt nagyjából negyven perc alatt kész. A cukrászatban nem különösebben járatos ember is igen könnyen és gyorsan el tudja készíteni. Továbbá ez az a művelet, amibe a gyerekeket is be lehet vonni, mert a külalak nem számít, csak az íz.

Csoki: csak az íze miatt?

És ha már csoki, akkor érdekességként elmondjuk, hogy sokan és gyakran fogyasztjuk ezt az édességet. A statisztikák szerint átlagosan tíz évente megesszük a testsúlyunknak megfelelő mennyiséget – csokoládéban.

A népszerűség egyik fő oka az, hogy a csokoládé édes. Amellett pedig szakemberek által bizonyított tény, hogy serkenti az agyműködést, és jó hatással van a szív működésére is. Azt sem vitatják a tudósok, hogy csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot. Ezeket a hatásokat pedig úgy érezzük, hogy egyszerűen jobban érezzük magunkat csokoládé fogyasztása után.

A csokoládénak antioxidáns hatása is van. Az antioxidánsok segítenek a szervezetünknek védekezni az idegen anyagok, például a vírusok ellen.

Végül a csokoládé számos formában fogyasztható, így mindenki megtalálhatja azt az édességet, süteményt, puddingot vagy krémet, amely kedvére való.


Hozzávalók 12 darabhoz:

 – Másfél bögre finomliszt

 – Fél bögre cukor

 – 1 csomag sütőpor

 – 1 db tojás

 – 1,5 dl tej

 – 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin

 – étcsokoládé vagy tejcsokoládé figurák ízlés szerint

Elkészítés:

A lisztet, cukrot, sütőport összekeverjük. Közepébe öntjük a vaj, a tojás és a tej keverékét. A csokoládét apró darabokra tördeljük kézzel. A tésztát robotgéppel 1-2 perc alatt simára keverjük, végül fakanállal a csokidarabokat is beleforgatjuk. Eközben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy adagba nagyjából egy púpos evőkanál tészta kerül. Sütőbe tesszük 15 percre és kész.

(A borítóképen: Mindenki imádni fogja a csokis édességet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában