Növényvédelem

2020.05.17. 09:30

Védekezzünk ültetéssel minden kártevő ellen!

A legegyszerűbb, legtermészetesebb megoldás a károkozók ellen.

Horváth Imre

Forrás: shutterstock/illusztráció

Ültetésnél sok minden szempont lehet a kiskertben, ezek közé tartozik az is, ha olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amelyek elriasztják a másik kór- vagy károkozóját. Íme néhány növénytársítás, amelyek megvédik egymást.

Alma mellé ültessünk metélőhagymát varasodás ellen. Paradicsom mellé bazsalikomot ízjavítónak. Burgonyánál a torma növeli az ellenálló képességet, a zöldbab a burgonyabogár ellen hat, bársonyvirág fonálféreg-gyérítő. Káposztafélék mellett a kakukkfű, menta, zsálya riasztja a káposztalepkét, sarkantyúka gyéríti a levéltetveket, a zsálya a káposztalégy ellen hat, a paradicsom riasztja a kártevőket. Uborka mellett a metélőhagyma a lisztharmat ellen jó, a sarkantyúka riasztja a levéltetveket és egyéb kártevőket. Vöröshagyma mellett a káposztafélék a gombák ellen hatásosak.

Ebben az időszakban kezdenek komolyan megjelenni a fólia alatt és a veteményesben a lótetvek, vagy más néven a lótücsök, amely ellen szintén lehet a megfelelő ültetéssel védekezni. Nem szereti ugyanis a körömvirág és a krizantém illatát, így ültessünk a kertbe több helyre is körömvirágot. Ez a módszer azért is roppant egyszerű, mert a körömvirágnak amúgy is kiemelten fontos szerepe van a növénytársításban, és egyébként is fő helyen kell hogy legyen a veteményesben is. Vagyis tegyünk körömvirágot minden ágyás elejére, végére, a sorok közé, mellé, ahol csak egy kis helyünk van.

A krizantém úgyszintén helyet kell hogy kapjon ott, ahol rendszeres a lótetű jelenléte. Ültessünk belőle a veteményesbe is, akár egy-egy sorba felváltva a körömvirággal.

(A borítóképen: A paradicsom is elriasztja a kártevőket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában