Élet a járvány idején

2020.05.30. 16:00

Lilla a Bahamákon ragadt

Egy miskolci lány gyakornoki program keretében utazott a Bahamákra, már nyolcszor törölték a járatát.

Hegyi Erika

Forrás: A riportalany fotója

Pethő Lilla szeptember közepén érkezett a Bahamákra, Nassauba. Egy üdülőben dolgozott 6 hónapig, gyakornoki program keretében. A gyakornoksága március közepén lejárt, és az eredeti tervek szerint akkor kellett volna hazautaznia.

– Március elején, amikor Európában már jelen volt a járvány, itt még csak felhívták rá a figyelmünket. Szóltak, hogy extrán figyeljünk oda a higiéniára, és a hotel területén több kézfertőtlenítőt is kihelyeztek. Szinte napra pontosan, ahogy a gyakornokságom letelt, megjelentek az első betegek a szigeten, a hotelben a vendégek száma látványosan csökkent, a hazaútra szóló repülőjegyünket törölték, és egy későbbi dátumra kaptunk újat. Azonnali kijárási tilalmat rendeltek el az ország összes szigetén, majd szépen lassan, az utolsó vendégek távozásával a sziget összes hotele bezárt – mesélte Lilla.

Hétvégi lezárás

Azzal folytatta, hogy első körben éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, ami este 9 és reggel 5 között volt érvényben, majd pár napra rá 24 órásra módosították. Ez azt jelentette, hogy csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a nélkülözhetetlen szolgáltatások maradhattak nyitva. Aki ezt megszegte, magas pénzösszegű bírságra vagy akár börtönbüntetésre is számíthatott. Lezárták a nyilvános strandokat és parkokat is. Amikor a betegek száma drasztikusan emelkedett, bevezették a hétvégi lezárást, ami azt jelenti, hogy péntek este 9 és hétfő reggel 5 között senki nem hagyhatja el a házát, kivételt csak a nélkülözhetetlen munkát végzők élveznek. Szinte folyamatos volt az utcákon a rendőri jelenlét, és előfordult, hogy futásból hazaküldték az embert, mert túl messzire távolodott el a lakóhelyétől.

Hatalmas káosz

– Az élelmiszerüzletekbe csak maszkban lehet bemenni, belépéskor minden alkalommal lefújják a kezünket fertőtlenítővel, és csak meghatározott számú vásárló lehet bent egyszerre. Próbálkoztak olyan szabály bevezetésével, hogy a vezetéknév kezdőbetűje alapján csak bizonyos napokon, bizonyos időpontban mehetünk vásárolni, de ez hatalmas káoszhoz és többórás sorban álláshoz vezetett, így hamar el is törölték. Húsvétkor 6 napos teljes lezárás volt, senki nem mehetett sehova. Mivel a szigeten kapható termékek nagy része Amerikából érkezik, az országhatárok lezárásával azonnal megemelkedett néhány termék ára, így az alapvető élelmiszereket adómentessé tették. Voltak olyan pletykák, hogy probléma lesz az élelmiszer-áramlással, de ez szerencsére nem így lett – fogalmazott Lilla.

Elmondta, jelenleg még mindig életben van a 24 órás kijárási tilalom, az esti és a hétvégi lezárás, de elkezdtek szép lassan enyhíteni a szabályokon. Több üzlet is kinyitott már, de szigorúan csak utcai árusítással. Ezt szó szerint kell érteni, például az utca másik oldalán lévő sportbolt előtt ülnek az eladók maszkban és kesztyűben, és ha odamegy valaki, hogy szeretne egy szürke melegítőt venni, akkor kihozzák és megmutatják a választékot. Az éttermek, gyorséttermek és néhány kávézó csak elvitelre vesznek fel rendelést, a bárok továbbra is zárva vannak. Hétvégén és esténként továbbra is érvényben van a teljes kijárási tilalom, egyes szigeteken pedig kéthetes teljes lezárás van az alacsony népesség és az ahhoz képest magas számú beteg miatt.

Talán június végén

– A jelenlegi állás szerint júliusban tervezik újra megnyitni a szigeteket a turisták előtt, de ez még változhat. Nekem és a többi gyakornoknak, akik itt ragadtunk (mindannyian európai országból jöttünk), szerencsénk van, ugyanis a hotel továbbra is szállást és ellátást biztosít nekünk. Ezzel szemben viszont maga az ország nagyon nehéz helyzetbe került, hiszen a legfőbb bevételük a turizmus, és ennek befagyasztásával nagyon sok család megélhetése került veszélybe. Az elsőként törölt repülőjegyünk óta már nyolcszor törölték majd foglaltuk újra a repülőjegyünket, a családunknak már sosem mondjuk biztosra az új dátumot. Most úgy néz ki, hogy június utolsó napján utazunk haza, ami az ország újranyitási tervével valósnak tűnik – tette hozzá reménykedve Lilla.

(A borítóképen: Pethő Lilla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában