sikeres pályázat

2020.05.05. 14:00

Kétélű fegyver az információ

Az adatgyűjtés 21. századi következményeiről készített kiemelkedő pályamunkát a miskolci joghallgató.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

„Orwell már Kínában is? A társadalmi kreditrendszerek” című pályamunkájával Szikszai Marcell, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója a Digitális Jólét Program Moór Gyula jogi-tudományos pályázaton Adatvagyon témakörben I. helyezett lett. A pályázók három szekcióban, az említetten kívül még Digitalizáció és Mesterséges Intelligencia témában indulhattak. A felsorolt területeken felmerülő jogalkotási és jogalkalmazási kihívásokat, az azokra adható válaszokat elemezték hazai és nemzetközi példák bevonásával. A pályázat díjait egy együttműködési nyilatkozat keretében adták át, amelyet dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora és dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője írt alá, a jövőbeni együttműködésről. A megállapodás révén a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Digitális Kiválósági Központtal is gazdagodik – olvasható a DJP közleményében.

Láthatatlan ketrec

A verseny kapcsán, különleges kutatási területéről faggattuk a sikeres pályázót.

– A kutatásom célja az volt, hogy egy olyan rendszert mutassak be a kínai minta alapján, ahol folyamatosan megfigyelik az állampolgárokat – mondta Szikszai Marcell. – Adatokat gyűjtenek be róluk, akár a gazdasági magatartásukról, akár a politikai nézeteikről. Aztán nyilvántartást készítenek, kielemzik és értékelést adnak nekik. Azok, akik jó eredményt érnek el, több gazdasági előnyhöz jutnak. Akiknek pedig kisebb a pontértéke, különféle szankciókra számíthatnak. Például eltiltják őket az utazástól, mondjuk nem szállhatnak fel a vonatra. Idén lépett hatályba Kínában erre a rendszerre vonatkozó jogszabály, tehát ott már ez a valóság, bár az országban személyesen még nem jártam. A kutatómunkámban ellenpéldaként hoztam fel ezt arra nézve, hogy az új technológiák felhasználása milyen visszaélésekkel járhat a felsőbb vezetés részéről.

Adatvédelem jogászként

Marcellt arról is kérdeztük, hogy a digitalizáció és a jog mely területeken találkozik, és ő ezt hogyan tudja hasznosítani.

– A digitalizáció témaköre főként az adatvédelem terén kapcsolódik a joghoz. Most, a koronavírus-járvány során például nem mindegy, hogy az emberektől mennyi adatot kérnek be, és ezáltal mennyire válnak beazonosíthatóvá, ugyanakkor meg kell állítani a járványt. A jog feladata, hogy segítsen a kettő közötti egyensúlyt felállítani. A győztes dolgozatomért egy gyakorlati lehetőséget is kaptam, ahol éppen azzal foglalkozom, hogy milyen jogi szabályozása lehet a koronavírus miatt felmerülő adatgyűjtésnek, illetve a GDPR kapcsán milyen problémák merülhetnek fel. A továbbiakban is adatvédelemmel szeretnék foglalkozni, és a Miskolci Egyetemen elkezdem a PhD-képzést – osztotta meg.

(A borítóképen: Szikszai Marcell, a Moór Gyula pályázat I. helyezettje Adatvagyon témakörben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában