kertművelés

2020.05.01. 14:30

Gyepszellőztetéssel a tökéletes pázsitért

Sokan szeretnék, de csak kevesen tudják igazán megvalósítani.

Horváth Imre

Az álomudvart sokan, sokféleképpen képzelik el, de egyben biztosan megegyezik a lelki szemek előtt kirajzolódó kép mindenkinél, ez pedig egy tökéletes, szép zöld pázsit. A járványhelyzet miatti otthonlétben sokan kezdtek el kertészkedni, és vették a fejükbe, hogy megcsinálják a tökéletes pázsitot az udvarukon.

Egyenesben

Lényeges az egyenes terep, ami nemcsak a későbbi fűnyírás miatt érdekes, hanem azért is, hogy ne legyenek gödrök, ahol megáll a víz. Másrészt kell a gyökérmentes talaj, hiszen nagyon szívós gyomok vannak, amelyek elcsúfíthatják a szép pázsitot.

A tökéletes gyepszőnyeghez a gyepszellőztetés is elengedhetetlen. A füves területen, a talaj felszínén kialakul egy filcszerű réteg, amely meggátolja a megfelelő folyadék- és tápanyagfelvételt. Ez a réteg ezenkívül akadályozza gyepünk szellőzését, így életteret ad a gombáknak és moháknak, amelyek a gyep ellenségei. A gyepszellőztetést géppel érdemes végezni, lehetőség szerint tizenöt fok feletti hőmérsékletnél.

Szellőztetéssel

Szakemberek is megfogalmazzák tanácsaikat. Az egyik szakértőtől azt olvastuk, hogy „a legideálisabb, ha minimum egy centiméter mélyre vág a gyepszellőztető, majd foszforban gazdag tápanyagot és bőséges vizet kap a gyep. Elsőre ijesztő lehet a megtépázott pázsit látványa, viszont legkésőbb tíz nap múlva visszanyeri eredeti állapotát, két hét múlva pedig egyenesen ragyogni fog a szellőztetés előtthöz képest” – ismertetik a STIHL szakértői.

(A borítóképen: A szépség útja: vágni és szellőztetni is kell| Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában